Nu bliver særlige bidræbergifte forbudt herhjemme

Regeringen sløjfer dispensationer til at bruge neonikotinoider, særlige gifte til at dræbe bier og andre insekter. Det sker efter årelangt politisk pres og underskriftsindsamlinger.

Insekter, herunder bier og andre bestøvere, er under et massivt pres. I hele Europa er bestøverne i tilbagegang, og i Tyskland alene er biomassen af flyvende insekter i naturområder faldet med 75 procent på 27 år.

Derfor trækker regeringen nu dispensationer til at bruge insektgiftene neonikotinoider, der også er kendt som neoniks, tilbage. EU har forbudt giftene til al udendørs brug, men alligevel har Danmark og en række andre EU-lande givet landbruget dispensation til at fortsætte brugen. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Læs også: Ni kommuner har droppet giften

40.000 underskrifter mod giftene

”Rapport på rapport sætter en stor tyk streg under, hvor presset vores natur og insektliv er. Vi ved, at vores bier og bestøvere er i voldsom tilbagegang. Det er en rigtig god nyhed for naturen og insekterne, at regeringen griber ind over for neonikotinoiderne,” siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, der har kæmpet for forbuddet i årevis og har indsamlet 40.000 underskrifter mod giftene.

Regeringen forbyder neonikotinoiderne til golfbaner og potteplanter i gartnerierne, og landbruget skal udfase brugen. De danske sukkerroedyrkere får nu ét år til af afprøve alternativer under skærpede vilkår. Herefter skal det være slut, hvis det står til miljøminister Lea Wermelin (S).

Læs også: Gratis blomsterfrø til trængte bier