BørneTelefonen skal være der for børnene 24/7

Når fortvivlede børn og unge ringede eller skrev til BørneTelefonen i lukketiden, var det uden held, men det bliver der lavet om på nu.

BørneTelefonen kimede ensomt om natten, for der var ingen til at tage telefonen mellem kl. 02-07. BørneTelefonen har nemlig indtil nu ikke haft ressourcer til at holde døgnåbent og hjælpe de børn, der ligger søvnløse af bekymring. I 2021 har der været over 2.160 ubesvarede henvendelser uden for åbningstid, skriver Ritzau.

Men nu skal det være slut med ubesvarede opkald og beskeder. Det er blevet muligt for børn og unge at tale med en rådgiver også i de sene timer. Takket være indsamlinger og fonde, har BørneTelefonen kunnet fremrykke planerne om at blive døgnåbent. Forventningen var ellers, at der først i 2022 var råd til at forlænge åbningstiden.

"Det er i høj grad, fordi vi har haft mulighed for at samle nogle penge sammen med vores landsindsamling, så det er i virkeligheden den danske befolkning, der har gjort det muligt, at børn og unge nu kan bruge BørneTelefonen 24/7," siger Marianne Rasmussen, der er chef for BørneTelefonen til Ritzau.

Der blev indsamlet 13,6 millioner kroner ved Børns Vilkårs landsindsamling den 21. marts 2021. Det var hele 60 procent mere end ved sidste års indsamling i oktober.

Hjælp døgnet rundt

Når børn og unge ringer om natten, handler det ofte om alvorlige emner. Ritzau skriver, at tal fra BørneTelefonen viser, at 7,2 procent af samtalerne i hele åbningstiden handler om selvmordstanker. Efter klokken 21 fylder selvmordstanker i 10,5 procent af samtalerne. Samme tendens gør sig gældende i forhold til samtaler om blandt andet selvskade, angst og ensomhed. Det er især børn og unge over 13 år, der henvender sig i aften- og nattetimerne.

”Vi ved, at de samtaler, der lige nu ligger først på natten, ofte handler om alvorlige emner, og derfor er det godt, at børn og unge ikke behøver at forholde sig til åbningstider mere. De kan få hjælp på chat, sms og telefon hele året, døgnet rundt,” afslutter Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår i en pressemeddelelse.