Nødvendig læsning for alle med klimaangst: Aktivister udgiver ny bog om håb for fremtiden

”Når vi sætter os ind i biografen og ser en film om fremtiden, er det næsten altid dystopisk,” lyder det fra en af forfatterne bag en ny bog fra Den Grønne Ungdomsbevægelse. Den forsøger at plante håb hos læseren gennem 10 visioner for en lysere fremtid og en række politiske handlingsforslag. Verdens Bedste Nyheder har læst bogen om de grønne visioner.

“Vi er nødt til at gentænke fremtiden.”

Sådan står der på den første side af den nye bog om grønne visioner, som den landsdækkende bevægelse af unge klimaaktivister, Den Grønne Ungdomsbevægelse, har udgivet.

"Med denne bog ønsker vi at vise håbet, drømmene og mulighederne for en omsorgsfuld verden, hvor der er plads til alt levende. Det kan være svært at tillade sig selv at tænke stort. Det kan endda føles irrationelt at bruge vores knappe tid på at formulere vores drømme. Men storslåede forestillinger om forandring er et nødvendigt første skridt.”

Det er netop dét, man finder på de fleste sider, når man slår op i den lille, gule paperback, der har fået titlen Retfærdig Naturbevarelse: Drømme, som inspirerer læseren til at forestille sig en grønnere fremtid. Her bliver kriserne opridset, utopierne udfoldet og politikerne opfordret til handling.

Fremtiden er næsten altid dystopisk

28-årige Jeppe Svan er en af forfatterne bag bogen. Han har været aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse siden 2018, og han har sideløbende aktivismen færdiggjort en kandidat i klimaforandringer på Københavns Universitet. I dag driver han et selvstiftet forlag, Økotopia, som bogen er blevet udgivet gennem.

Hvad der startede som et politisk skriv med forslag til en dansk biodiversitetslov er i løbet af foråret blevet til et manifest fyldt med utopiske visioner for fremtiden, der spænder over knap 100 sider.

Jeppe Svan sætter flere ord på, hvorfor klimaaktivisterne beskæftiger sig med netop fremtidsutopier i deres nye bog.

“Når vi snakker med folk om den radikale ændring af samfundet, der er brug for, så strander det ofte et sted, hvor folk simpelthen ikke kan se det for sig. Det føles som noget negativt. Det føles, som om, noget bliver taget fra én, fordi det kræver så meget forestilling at se, hvordan ting kan være anderledes og godt,” forklarer Jeppe Svan. Han fortsætter:

“Det er jo, fordi vi er i en verden, hvor tingene er meget fasttømrede i de politiske og økonomiske systemer, men også fordi de kulturprodukter, vi har, der fortæller os om fremtiden, ofte er negative. Når vi sætter os ind i biografen og ser en film om fremtiden, er det næsten altid dystopisk. Det er med til at skabe en fornemmelse af, at ting ikke kommer til at ændre sig.”

Kampskrift, nødråb, og håbefuld vision: Unge vil ændre hele samfundet for klimaet Læs også
Udgivet

Kampskrift, nødråb, og håbefuld vision: Unge vil ændre hele samfundet for klimaet

Klimakrisens alvor er ikke gået op for magthaverne, der blot tror, at vi kan nøjes justere en…

Man ser ofte Den Grønne Ungdomsbevægelses aktivister som demonstranter på gaden, der råber på klimahandling og skælder de danske politikere og erhvervslivet ud for ikke at gøre nok for den grønne omstilling. (De har endda stiftet et initiativ, hvor man kan sende en pakke lort direkte til interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.) Men med bogen forsøger forfatterne bag at gå fra vrede til håb.

”Vi bliver nødt til at skabe en stemning af, at forandring er muligt, og det kan vi kun gøre ved at vise, hvor vi gerne vil hen,” siger Jeppe Svan.

Vejen hen til den utopiske fremtid, hvor alle arter bliver værdsat på lige fod med mennesker, og hvor vores klimaaftryk og forbrug af planeten er langt lavere, end det er i dag, bliver i bogen brolagt med sproglige billeder, som placerer læseren lige dér midt i skovlysningen. Små, fine poetiske naturbeskrivelser dukker op på bogens sider, som i visionen om fremtidens skove: ”Først lignede det små uskyldige pinde i jorden, men år efter år begynder stammerne at strække sig mod lyset, til de igen stod som majestætiske og livgivende søjler.”

Krisen har dybe rødder

Bogen er ikke kun utopi. Selvom man indledningsvist præsenteres for budskabet om vigtigheden af at turde drømme stort om fremtiden, bliver man som læser hurtigt mødt af en modløshed, når man når til bogens næste afsnit om ”krisernes dybe rødder.” De mange økologiske kriser, Danmark står midt i, og samtidig selv er medskyldig i, bliver ridset op.

Bogen fra Den Grønne Ungdosmbevægelse giver både læseren en mavepuster ved gennemgangen af de økologiske kriser, vi står midt i, inspiration til håb gennem de 10 visioner, og en række opfordringer til politikerne. Foto: Økotopia 2023

Læseren får beskrevet, hvordan vi står midt i den sjette masseuddøen – ”Sidste gang, organismer døde med så stor hastighed som nu, var da en asteroide med en kraft svarende til flere millioner atombomber bankede ned i det østlige Mexico,” står der med henvisning til dinosaurernes endeligt. Havets økosystemer er på randen af kollaps, og allerede den 28. marts nåede vi vores såkaldte overshoot day, hvor Danmark havde opbrugt ressourcerne for hele året.

Men følelsen af modløshed varer ikke længe, når visionerne udfoldes. Og bogen præsenterer ikke kun fremtidsønsker – som forfatterne selv italesætter, ikke vil blive udlevet i den nærmeste fremtid – men også forslag til reel politik.

“Det er vigtigt for os, at vi ikke er utopiske og drømmende uden også at være konkrete,” fortæller Jeppe Svan.

Det er ikke kun ønsker om grønnere infrastruktur, regenerative landbrug, mindre CO2-udledning og mere naturbevarelse, som bogen præsenterer, men også en mere inkluderende flygtningepolitik, hvor verdens mange klimaflygtninge bliver taget godt imod i Danmark såvel som i Europa, ligesom bogen advokerer for en 30-timers arbejdsuge, borgerløn, gratis terapi og en større anerkendelse og værdsættelse af omsorgsarbejde.

”Vi startede med kun at ville skrive om biodiversitet, men så har vi sammen fundet ud af, hvor meget af det her, der hænger sammen,” fortæller Jeppe Svan.

Levende natur er blevet en politisk vindersag Læs også
Udgivet

Levende natur er blevet en politisk vindersag

Valget er nu på vej, og naturen står højt på vælgernes ønskeseddel, når de skal sætte deres kryds…

Ifølge klimaaktivisterne vil en kortere arbejdsuge eksempelvis gøre det mere attraktivt at arbejde med omsorgsarbejde, og borgerløn vil holde en hånd under de mennesker, som arbejder i ”økologisk skadelige industrier,” hvis deres branche omlægges, og de mister deres job.

“Som vi prøver at vise i bogen, så kan man ikke snakke om, at klimakrisen fortsætter, uden at snakke om det økonomiske system, vi har, og hvordan det bliver ved med at holde hånden under en fossilindustri, og hvordan det er er et system, som fremmer vækst fremfor at passe på vores naturgrundlag,” siger han.

“Der er et edderkoppespind rundt om alle dele af vores samfund og væren, som holder denne her krise i gang.”

Håb i verdenshistoriens varmeste sommer

På trods af den velkendte kritik af samfundsstrukturerne, fossilindustri og landbruget, skiller værket sig ud fra det arbejde, Den Grønne Ungdomsbevægelse før har lavet. Det er opløftende læsning midt i en sommer, hvor verden aldrig har været varmere, og hvor store, landsdækkende medier har liveblogget om klimakrisens mange konsekvenser som tørker, skovbrande og ekstremt vejr.

Det er forlaget Økotopia, som er stiftet af Jeppe Svan, der har udgivet det lille, gule manifest. Foto: Økotopia 2023

Jeppe Svan fortæller selv om, hvordan han blev ked af det, bange og paralyseret, da han fik indblik i klimakrisens omfang. Han kalder det en naturlig reaktion, men siger samtidig: ”Det er også en reaktion, der ikke gavner noget, hvis det ikke omformes til handling.”

Bogen er god startlæsning til alle, der vil vide mere om de økologiske kriser, vi står i. Hver påstand, alle tal og forklaringer i bogen er akkompagneret med kildehenvisninger, så det er let for læseren at finde ud af, hvor organisationen har fakta fra – og hvor man kan læse mere om emnet, hvis ens nysgerrighed er blevet pirret.

Samtidig er bogen er nødvendig og oplagt læsning for alle, der har haft ondt i maven over globale varmerekorder, udsigten til novosibirisk vejr i Danmark, at flere og flere må flygte fra deres hjemland på grund af klimaforandringer eller de vilde biers uddøen – hvis man har brug for lidt håb.

Borgerne beder om biller og brumbasser: Københavns Kommune har vedtaget strategi for biodiversitet Læs også
Udgivet

Borgerne beder om biller og brumbasser: Københavns Kommune har vedtaget strategi for biodiversitet

Med en ny strategi sætter Københavns Kommune mål om at invitere flere store og små skabninger ind…