Minivirksomhed har fået Danmarks første overenskomst på 30 timer med fuld løn: “Det handler om, at folk har det bedre, og det er nok i sig selv”

En kortere arbejdsuge giver større fleksibilitet og mere plads til andre ting i livet end arbejde, fortæller medarbejderne på en ny 30-timers overenskomst mellem fagforeningen Prosa og den lille kooperative virksomhed, Tetrabit, som laver hjemmesider og design.

Danmarks første overenskomst med en arbejdstid på 30 timer og fuld løn har set dagens lys.

Det er den lille kooperative virksomhed Tetrabit, som har indgået en ny overenskomst med fagforeningen for IT-professionelle, Prosa.

Tetrabit har hjemme i Solidaritetshuet på Nørrebro – et fællesejet hus, der i 30 år har dannet rammer om organisationer som International Solidaritet og forgængeren for Socialistisk Ungdomsfront, Rebel – og her kan Tetrabits medarbejdere ryge cigaretter og drikke kaffe i solen på terrassen, imens de fortæller om, hvordan deres arbejdsliv og den nye overenskomst er skruet sammen under en pause fra arbejdet.

“Vi prioriterer 30 timer, fordi det er svært at få livet til at hænge sammen, når man har en arbejdsuge på 37 eller 40 timer,” siger Rune Bødker, som er digital designer i Tetrabit, som laver grafisk design og webudvikling. “Det har en værdi, at vi også kan bruge tid på andre ting, vi interesserer os for.”

Der er kun tre ansatte i virksomheden: To udviklere og en designer, og så skiftes de tre medarbejdere til at være direktør ét år ad gangen. I år er det Adrian Bratlann, som er direktør for virksomheden – men det er mest en formel titel, fortæller han. Beslutningerne bliver nemlig taget i fællesskab.

Det gælder også beslutningen om, hvor høj lønnen skal være. Ifølge Tetrabit får alle tre samme løn, også direktøren, og den er på 27.500 kroner om måneden plus pension og betalt frokost.

Fordele ved 30 timers arbejdstid

Der kan fremhæves mange fordele ved at have en kortere arbejdsuge end på de traditionelle 37 timer om ugen.

Et et stort forskningsforsøg i Storbritannien har vist, at medarbejderne i virksomheder, der valgte en arbejdsuge på kun 30 timer til, fik mindst lige så meget fra hånden som før. Samtidig har andre studier vist, at en kortere arbejdsuge muligvis kan være en kur mod tidens voksende stress og udbrændthed.

Og det er relevant, for flere og flere danskere oplever at have stress. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2021 scorer næsten en fjerdedel af danskere i job – nemlig 23 procent – højt på stressskalaen.

De tager sagen i egen hånd: ”Vi vil gøre op med ubalancen i håndværkerfagene” Læs også
Udgivet

De tager sagen i egen hånd: ”Vi vil gøre op med ubalancen i håndværkerfagene”

Byggebranchen er domineret af mænd. Samtidig mangler vi håndværkere i massevis. Men det går utrolig…

I Tetrabit kan medarbejderne sagtens se deres måde at arbejde på som et alternativ til et stressende arbejdsliv – og at en kortere arbejdsuge kan øge produktiviteten, har de også bidt mærke i, selvom det ikke er dét, der er vigtigt.

“Mange af de overvejelser, der normalt er med en 30 timers arbejdsuge, er, at folk har det bedre og derfor arbejder mere effektivt. Det er jo som sådan egentlig ikke dét, det handler om her. Det handler om, at folk har det bedre, og det er nok i sig selv,” siger Adrian Bratlann.

Mindre arbejdstid giver stor fleksibilitet

Fleksibilitet en stor del af arbejdsmiljøet hos startupvirksomheden, fortæller de to medarbejdere.

“Vi har enormt stor fleksibilitet. Vi ved godt, der ikke er nogen pointe i at sidde og kigge på uret, før man kan gå hjem,” siger Rune Bødker.

Medarbejderne hos Tetrabit planlægger derfor selv deres arbejdstimer, selvom de også har arbejdstid og møder sammen. For det meste bliver de 30 timer fordelt ud over fem dage om ugen.

“En del af fleksibiliteten går også den anden vej,” siger Adrian Bratlann. ”Hvis vi står i en periode, hvor der virkelig skal lægges arbejde, så giver vi den gas i en uge og slapper lidt mere af i den næste.”

Københavns Kommune går forrest med nyt handicapkrav Læs også
Udgivet

Københavns Kommune går forrest med nyt handicapkrav

Virksomheder skal fremover have en person med et handicap ansat, for at de kan være leverandører til…

Hans kollega, Rune Bødker, giver ham ret.

“Det er også mere overskueligt at arbejde mere i en periode, hvis man har 30 timer fremfor fuldtid,” tilføjer han.

En overenskomst beskytter

At Tetrabit er et kooperativ tilføjer ifølge Adrian Bratlann et “lag af kompleksitet” til overenskomsten. For som han selv siger, når en fagforening normalt er til for at beskytte medarbejderne mod chefen, og der ikke er nogen chef, hvad er så formålet med en overenskomst?

“Nogle gange kan der opstå konflikter mellem den større enhed og individet. Så ligesom en traditionel overenskomst kan beskytte mod en chef, så beskytter vores overenskomst individet mod kollektivet,” siger Adrian Bratlann. “Det er ikke alle, der føler sig væbnede til at tage kampen op mod kollektivet. Hvis én føler sig trumfet, er det fantastisk, at man kan ringe til sin fagforening og få hjælp til at mæle.”

Overenskomsten trådte i kraft den 1. april, og både Rune Bødker og Adrian Brattlan håber, den kan inspirere andre.

Ny lov skal straffe bagmænd bag tvangsarbejde Læs også
Udgivet

Ny lov skal straffe bagmænd bag tvangsarbejde

Det skal være slut med at udnytte mennesker til tvangsarbejde i Danmark. Ny lov skal sikre, at…