Truet tudse hopper videre

Sjældne tudser og firben er tæt på at forsvinde fra den danske natur, men et nyt naturprojekt har reddet de truede tudser på Møn.

Hop hop. Udadtil ligner den grønbrogede tudse måske alle andre skrubtudser, men hvis man kigger nærmere, er den meget flottere. Den er olivengrå og har store, grønne, bugtede pletter med sort kant, som ligner militært camouflagetøj. Og når den kvækker, lyder det som en smuk fløjtetrille.

Denne unikke tudse, kaldet den grønbrogede tudse eller fløjtetudsen, er dog ved at forvinde fra den danske natur. Men med et nyt naturprojekt på Møn er det lykkedes at redde arten på øen sammen med to andre sjældne arter - strandtudsen og det sjældne markfirben - skriver Den Danske Naturfond.

Efter tre års genopretning af naturen har de sjældne smådyr nemlig fået 55 nye paddesøer, som har bragt den grønbroget tudse, strandtudsen, og det sjældne markfirben tilbage til Møns natur. Og den grønbrogede tudse har allerede ynglet.

”Den grønbrogede tudse har taget imod hjælpen med kyshånd og er begyndt at yngle i flere end halvdelen af de nye paddesøer. Så lige nu kan man igen høre tudsernes smukke, trillende kvækken på Farø, Bogø og Møn. Det er især glædeligt, at det er gået så overmåde godt på Farø og Bogø, for her var tudsen lige ved at uddø,” siger Peer Ravn, som er biolog og direktør i Amphi Consult, som er en rådgivningsvirksomhed for naturprojekter, til Den Danske Naturfond.

Læs også: Penge til mere natur er godt for insekterne i København

Nye vandhuller og solsenge


De 55 nye paddesøer, som er den grønbrogede tudses og stranstudsens nye hjem, er en form for små vandhuller. Her kan tudserne vandre fra vandhul til vandhul. Søerne er del af naturplejeprojektet kaldet Biodiversitetssøer i Biosfære Møn, som Den Danske Naturfond har støttet, og som Amphi Consult og Vordingborg Kommune har gennemført.

Og det er vigtigt at give en hjælpende hånd til de sjældne tudser og firben, da de ifølge Den Danske Naturfond var utroligt tæt på at forsvinde fra øerne på grund af manglende levesteder. Faktisk var strandtudsen allerede uddød på Møn, inden projektet igen har sat den ud.

Private lodsejere har også taget del i projektet med at redde dyrene og har været med til at lave vandhullerne på deres jord. Derfor er fleste af de nye paddesøer gravet på folde med græssende dyr, hvilke er godt for tudserne, da det nedspiste græs gør, at de kan vandre mellem vandhullerne.

Derudover har frivillige ildsjæle lagt 50 grusbunker på vejskråninger på Bogø. Grusbunkerne er alle sydvendte og derfor mere solvarmede. Det giver de sjældne markfirben nye steder at lægge deres æg.

Læs også: Nyt stort dansk stenrev skal give mere liv på havets bund