Ladestandere popper frem som paddehatte i Danmark: 90 procent flere på ét år

Der kommer flere og flere offentlige ladestandere i Danmark, som gør det meget nemmere for elbilisterne at oplade deres bil på lange ture, og hvis de bor i byen.

Elbiler er en afgørende del af at sænke udledningen af CO2 fra benzin og diesel, men det kræver, at bilerne kan lades op undervejs på køreturen – og det er blevet muligt langt flere steder i Danmark.

Ved udgangen af september sidste år var der 7.829 offentlige ladestandere på danmarkskortet, men på et år er antallet vokset til 14.873. Det svarer til en stigning på 90 procent.

“Elbilernes popularitet er godt nyt for den grønne omstilling, men kalder også på nødvendige investeringer i ladeinfrastruktur, så bilernes opladningsbehov kan blive mødt. Der kommer mange nye ladestandere til måned for måned, men der skal tænkes i større og hurtigere udbredelse i Danmark,” siger Mads Rørvig, som er administrerende direktør for De Danske Bilimportører i en pressemeddelelse.

Og der er brug for de mange offentlige ladestandere, for andelen af elbiler er steget med 70 procent siden september sidste år.

I september 2022 var der 99.092 personbiler på el, og den seneste opgørelse for september 2023 fortæller, at der nu er 169.044 personbiler, som kører på el i Danmark.

Men antallet af ladestandere er vokset lidt hurtigere end antallet af elbiler, og det betyder, at der er færre biler om hver offentlig ladestander end sidste år. Nu deler 11,4 elbiler én offentlig ladestander på landsplan, som er en forbedring fra sidste år, hvor 12,7 biler deltes om én.

Den større adgang til ladestandere er især vigtig for elbilister, der bor i etageejendomme i byerne, da de ikke har mulighed for at sætte deres egen op.