Bornholm og Samsø er EU's bedste øer til grøn energi

Klippeøen er den ø i EU, der har den mest ambitiøse og bæredygtige energiudvikling. Samsø nupper andenpladsen.

Bornholm er tidligt begyndt at udfase af kul og olie, og selv med begrænsede økonomiske ressourcer har øen etableret vedvarende energikilder solceller, vindmøller, biomasse - samt foretaget investeringer i fjernvarme og andre innovative teknologier. Det betyder, at Bornholm har reduceret både energiforbruget og CO2-udledningen.

Indsatsen er nu blevet belønnet med førstepladsen i EU’s store konkurrence om bæredygtige øer. Udover anerkendelse medfølger en halv million euro, som Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) foreslår at sætte i en pulje, der skal skubbe yderligere på den grønne omstilling.

Læs også: Om kun 13 år vil Bornholm ikke brænde affald af. Overhovedet

”Det her er uden sidestykke den største anerkendelse af Bornholm som grøn test-ø for vedvarende energi og innovative teknologier. Bornholmerne har med rettidig omhu set et globalt problem tidligt og har handlet lokalt på det,” siger Winni Grosbøll.

Bornholm udskifter strøm fra fossile kilder med solceller og vindmøller. Foto: Lis Eilsøe
Bornholm udskifter strøm fra fossile kilder med solceller og vindmøller. Foto: Lis Eilsøe

På Samsø har de også udbygget lokal, vedvarende energi, så øen nu er selvforsynende med grøn strøm. Ambitionen er at udfase alle andre fossile brændstoffer, som fx til transport, senest i år 2030. Det ambitiøse mål og den store indsats betyder, at Samsø vandt andenpladsen og en pris på en kvart million euro.

Den engelske øgruppe Orkney-øerne, der ligger nordøst ud for Skotlands kyst, kom på tredjepladsen.

Læs også: Byerne trækker i arbejdstøjet for bæredygtighed