Klimafokus er en overskudsforretning for danske virksomheder

Det kan godt betale sig for danske virksomheder at fokusere på grøn omstilling. Der er nemlig mange fordele at hente – ikke bare for klimaet, men også for virksomhedens økonomi.

I mange år har det været en udbredt antagelse, at grøn omstilling både er godt for klimaet og for forretningen. Men siden er verdensordenen blevet rystet. Geopolitiske spændinger, energikrise og økonomisk usikkerhed har gjort, at den grønne dagsorden er blevet nedprioriteret i mange virksomheder.

Grøn omstilling styrker dog stadig konkurrenceevnen, mener Industriens Fond. De har derfor undersøgt intet mindre end 366 danske industrivirksomheder, og den er altså stadig god nok: Grøn omstilling skaber en bedre forretning.

”Vi kan se, at jo mere virksomheder fokuserer på grøn omstilling i virksomheden, jo flere konkurrencefordele høster de,” siger Anders Kusk, programchef for bæredygtig produktion i Industriens Fond.

Den danske virksomhed Vela, der laver hjælpemidler til borgere i eget hjem, bliver fremhævet i rapporten, da de i mange år har prioriteret bæredygtighed.

”Overordnet er det det rigtige at arbejde med bæredygtighed, men vi ser også, at vores forretning er forbundet med det. Det bliver i større og større grad et konkurrenceparameter i forhold til vores virksomhed,” siger Sofia Munk, Chief Sustainability Officer i Vela.

Bedre og stærkere virksomheder

Hvad er det så for nogle konkurrencefordele, virksomhederne høster?

Anders Kusk peger på en række ting.

Inden for virksomhedens egne fire vægge er det altid relevant at se på ressourceforbruget, altså materialer, strøm, vand – og hvor meget CO2 og affald, man udleder, og hvordan det kan gøres billigere.

Og så er der den proaktive del, som for eksempel handler om for eksempel, hvordan virksomheden designer produkter, så de består af mere bæredygtigt materiale eller nemmere kan genanvendes.

”Mange af de store virksomheder stiller krav nedad i værdikæden til deres leverandør. Så der kan man simpelthen som leverandør komme til at stå stærkere og blive tilvalgt, fordi man har styr på sit produkt,” siger han.

Derudover peger Anders Kusk på tiltrækning af arbejdskraft. Faktisk er det hans opfattelse, at virksomheder har svært ved at få kvalificeret arbejdskraft, hvis de ikke arbejder med grøn omstilling.

Strategi, strategi, strategi

Alt i alt er der altså en masse fordele at hente for virksomheder, der satser på bæredygtighed og grøn omstilling, men hvordan kommer virksomhederne i gang?

En klar strategi er vejen frem, mener Anders Kusk.

Hos Vela er bæredygtighed skrevet ind i virksomhedens strategi. Det betyder, at de prioriterer bæredygtighed i driften ved at sikre, at medarbejderne har viden om bæredygtighed og deres produkter.

Et af deres hovedprodukter er stole: el-kørestole, kontorstole, arbejdsstole osv., og de skal gerne kunne holde så længe som muligt uden at blive skiftet ud. Derfor er stolene designet, så elementer kan udskiftes, hvis de går i stykker eller bliver slidt.

”Det er den tilgang vores forretning altid har været bygget op omkring. Men der er kommet ekstra tryk på det her efter, at bæredygtighedsagendaen rigtig har vundet frem,” siger Sofia Munk.

Anders Kusk understreger dog, at det ikke nødvendigvis er nemt at arbejde med grøn omstilling og bæredygtighed. Der er mange ting, man skal tage stilling til – blandt andet, om man primært arbejder med klima og CO₂, eller om man også fokuserer på sociale parametre. Derfor er strategi meget vigtig.

”Det lyder nemt, men det er det ikke nødvendigvis, fordi barren for bæredygtighed og grøn omstilling kan have mange forskellige udtryk. Der er en masse til- og fravalg, så det er vigtigt at få lagt en strategi og sat nogle mål for, hvad man gerne vil opnå,” siger han.

Vela har arbejdet målrettet med grøn omstilling siden 2019, og for virksomheden er bæredygtighed mere end de grønne tal på bundlinjen.

”Vi har taget et aktivt valg om, at hvis vi også skal have en forretning i morgen, så er det vigtigt, at den er bæredygtig,” siger Sofia Munk.

Og den indstilling er væsentlig, hvis det skal lykkes, mener Anders Kusk:

”Det er ekstremt vigtigt, hvis man skal lykkes, at man drives af en oprigtig motivation for at gøre noget positivt for klimaet og miljøet, og har lysten til at tænke det ind i virksomheden, produkterne og hele det værditilbud man tilbyder kunden. Og derudover skal man også kunne se det forretningsmæssige potentiale,” siger han.

Først til mølle

På trods af en usikker verdensorden lader virksomheden Vela sig ikke skræmme – snarere tværtimod.

”Vi holder fast, fordi vi mener, at det er en del af at drive en bæredygtig virksomhed,” siger Sofia Munk.

Anders Kusk mener da også, at virksomheder uundgåeligt må genprioritere den grønne omstilling. For selvom geopolitik fylder rigtig meget lige nu, så vil klimaforandringerne på længere sigt stadig være et kæmpe problem.

”De forandringer, vi kommer til at opleve – både på klimafronten, biodiversitetsmæssigt osv. – kommer til at betyde, at virksomhederne bliver nødt til at operere helt anderledes,” siger han.Og jo hurtigere virksomhederne er til at omstille sig, jo stærkere står de.

”Vi kommer ikke udenom, at virksomheder skal arbejde med grøn omstilling, og jeg tror, at dem, som er længst fremme, og dem, som starter så tidligt som muligt, også kommer til at stå bedst. Det kan vi også se i vores undersøgelse,” siger Anders Kusk.

Ud med turbokyllinger og flytransport: Når kommuner ændrer indkøbsvaner, puster det liv i klimaet Læs også
Udgivet

Ud med turbokyllinger og flytransport: Når kommuner ændrer indkøbsvaner, puster det liv i klimaet

Offentlige indkøb er en stor klimasynder, men Randers Kommune har fundet nye bæredygtige løsninger, der…

Robotterne rykker til Roskilde: Danmark får sin første robot til sortering af byggematerialer Læs også
Udgivet

Robotterne rykker til Roskilde: Danmark får sin første robot til sortering af byggematerialer

Bygningsvirksomheden Solum har investeret i en robot, som effektivt kan sortere affald fra byggeindustrien.…

Museer arbejder med fortiden og nutiden, men vil også gøre fremtiden grønnere Læs også
Udgivet

Museer arbejder med fortiden og nutiden, men vil også gøre fremtiden grønnere

39 danske museer har forpligtet sig til at arbejde aktivt med grøn omstilling. De ser nemlig sig…