Lys for enden af affaldsskakten: Majoriteten vil mindske madspild

Over halvdelen af danskerne vil gerne undgå mere madspild i fremtiden, viser ny spørgeskemaundersøgelse.

"Ups, der kom jeg lige til at skovle lidt for meget mad op på tallerkenen!"

De fleste kender følelsen, som har konsekvenser, der er til at tage og føle på:

814.000 tons fødevarer spildes årligt i Danmark, hvilket svarer til 3,8 pct. af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes i landet.

Mængderne af tonstungt madspild kan dog være på vej mod et hastigt vægttab.

Spildet fylder nemlig mere i danskernes bevidsthed – så meget mere, at majoriteten af befolkningen er interesseret i at nedbringe mængderne af mad, der smides ud.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, foretaget af Kantar Public for Landbrug & Fødevarer og organisationen Stop Spild Af Mad.

39 procent af danskerne fortæller, at de har fået et større fokus på madspild i husstanden siden sidste år. 68 procent tilkendegiver, at de selv gerne vil undgå mere madspild i fremtiden.

Arne Boelt, formand i Dansk Affaldsforening, finder tallene "overraskende":

"Tallene går jo voldsomt i den rigtige retning, og det er jo meget positivt. For madspild er et af de steder, hvor vi kan påvirke CO2-udslippet allermest," siger formanden.

Bekymrede forbrugere

"De stigende priser på både energi og fødevarer bekymrer naturligt nok forbrugerne,” fortæller Per Vesterbæk, områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer, der spekulerer over grunden til danskernes spirende interesse for at komme madspild til livs:

”Mange tænker på, hvordan de kan spare og optimere deres forbrug, så det både giver mening for pengepungen og for klimaet. På grund af krigen i Ukraine forventer vi yderligere prisstigninger på fødevarer, så incitamentet til at spare og nedbringe madspildet bliver kun større i den kommende tid," siger Vesterbæk.

Spørgeskemaundersøgelsen er en del af et nyt initiativ, databasen madspildsindeks.dk, som består af en årlig Gallupundersøgelse, der tager pulsen på danskernes spirende lyst til at undgå madspild.

Kampen om klimaet skal ikke kun tages ved køledisken Læs også
Udgivet

Kampen om klimaet skal ikke kun tages ved køledisken

Når der tidligere blev talt om at sænke CO2-udledningen fra fødevaresektoren, var det forbrugerne, der…

Affald kan meget mere end bare at stinke Læs også
Udgivet

Affald kan meget mere end bare at stinke

Danmark kan spare tusindvis af tons CO2, hvis affaldssektoren blev mere grøn, og det er ikke umuligt.…