Historisk få bliver mødre som teenagere

Antallet af piger, der bliver mødre som teenagere, er historisk lavt. Samtidig bliver de ældre og ældre.

409 teenagepiger mellem 15-19 år blev mødre i 2018, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Det er det laveste antal, der nogensinde er blevet målt. Til sammenligning blev 4708 teenagepiger mødre i 1973, hvor tallene går tilbage til.

”Antallet af unge mødre er med undtagelse af få udsving faldet støt de seneste 45 år,” siger Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik.

Samtidig er der en tendens til, at teenagemødre bliver relativt ældre, før de får børn. I 1973 var 48 procent af teenagemødre fyldt 19 år. I 2018 var det tal 59 procent. På samme tid er andelen af mødre på højst 17 år halveret.

Det historisk lave antal teenagefødsler kan skyldes flere ting. Indførelsen af fri abort og flere unge i uddannelse har en stor betydning. Men ifølge Lene Stavngaard, national chef hos foreningen Sex & Samfund, der arbejder for unges seksuelle rettigheder, er fri prævention en af de helt afgørende faktorer.

”Et større fokus på forebyggelse og prævention er en stor faktor for det markante fald, som vi har set. Det er særligt, da nødpræventionen bliver tilgængelig, at tallene falder. Prævention er blevet mere tilgængeligt, og det er nemmere at komme ud af en uønsket graviditet”, fortæller Lene Stavngaard.

Læs også: Mindre homofobi blandt ikke-vestlige unge i København

Teenagere beskytter sig - bare ikke mod sexsygdomme

Hos Sex & Samfund oplever de, at teenagere i langt højre grad end tidligere forholder sig til risikoen for en uønsket graviditet, og derfor er de blevet mere opmærksomme på at bruge beskyttelse. Det gælder bare ikke på alle områder.

”Unge er i høj grad mere bekymrede for at blive uønskede gravide end at få en sexsygdom. Vi har en høj rate af unge, der bruger p-piller eller p-stav, men ikke beskytter sig mod sygdomme.”, siger Lene Stavngaard.

Det er særligt sexsygdommen klamydia, der er udbredt blandt de unge. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at det er i aldersgruppen under 25 år, der er den højeste forekomst af klamydia.

Læs også: Vi har en god generation her