Gæsteblog: Kom med bag kulisserne under klimaforhandlingerne ved COP28 i Dubai

Årets COP er overstået, en aftale er i hus. Men hvordan forgår sådan et gigantisk topmøde egentlig? Marcus Taulborg og Lise Coermann Nygaard giver indblik i en dag som dansk ungdomsdelegat til FN - hvor de både har siddet ved forhandlingsbordet, mødt ministre og brugt lange nætter på at koordinere fælles udtalelser på vegne af den europæiske ungdom. 

Vi, Danmarks to ungdomsdelegater til FN på Klima & Miljø, er igen landet på dansk jord efter at have repræsenteret den danske ungdom ved de glohede klimaforhandlinger til COP28 i Dubai. Men hvad betyder det egentlig? Hvad har vores rolle været, hvordan har vi præget forhandlingerne og hvordan ser en dag ud for os? Det vil vi løfte sløret for.

COP28 startede godt. Sultan Ahmed Al Jaber, præsident for COP28, havde knap nået at sige det sidste ord i åbningstalen, før der blev skrevet verdenshistorie: For første gang nogensinde blev et dagsordenspunkt godkendt på første dag. Og ikke hvilket som helst punkt på dagsordenen, men en operationalisering af og økonomisk støtte til fonden for Tab & Skader – altså de rige landes betaling for klimaforandringernes hærgen i de fattige lande. Et punkt, der har været et stort stridspunkt med større og større intensitet for hvert år.

På trods af den historiske åbning gik forhandlingerne sidenhen mere eller mindre i stå. Oliestater blokerede for forhandlingerne på et globalt mål for klimatilpasning. Egentlig nok ikke fordi de er imod de andre parter, men fordi de tager emnet som ”gidsel”, fordi de er utilfredse med retningen på forhandlingerne om udfasning af fossile brændsler i andre forhandlingsspor. Samtidig er der stor uenighed om, hvorvidt der skal åbnes op for at inkludere private midler i den essentielle finansiering til klimahandling.

Som ungdomsdelegater til FN på Klima & Miljø repræsenterer vi den danske ungdom til forhandlingerne. Vi har samlet mange af deres erfaringer, holdninger og ønsker sammen, og på COP28 har vi forsøgt at bringe ungdommens stemme ind til de mange forskellige forhandlingsspor. Det gør vi på mange forskellige måder - både ved at deltage i debatter, rundbordsdiskussioner, møder med forskellige interessenter og ved at følge forhandlinger.

Gæsteblog: Danske ungdomsdelegater i klimakampen bringer ungdommens stemme til COP28 Læs også
Udgivet

Gæsteblog: Danske ungdomsdelegater i klimakampen bringer ungdommens stemme til COP28

Marcus Taulborg og Lise Coermann Nygaard er den danske ungdoms stemme på verdens store klimatopmøde. De…

En typisk dag som ungdomsdelegat

07.00: Morgenmøde med de danske forhandlere. Her stiller vi uformelle spørgsmål, prøve at forstå hvordan forhandlingerne går, giver input og får indblik i hvordan det hele fungerer. Vi har et tæt samarbejde med de danske forhandlere, som er essentielt for, at vi kan forstå det hele og give meningsfulde inputs.

08.12: Den endeløse sikkerhedskø. COP28 har slået alle rekorder hvad angår deltagere. De officielle udmeldinger lyder på 110.000 deltagere, der tæller alt fra virksomheder, NGO’er, presse, politikere og embedsfolk. Sidste år deltog omkring 40.000 i COP27, som på det tidspunkt var rekord. Hvorfor er netop denne COP så populær? Det er fordi, der i år skal evalueres på, hvor langt vi er nået med Parisaftalens mål, og derfor har mange kaldt det for den vigtigste COP siden COP21, hvor Parisaftalen blev vedtaget.

09.00: Paneldeltagelse i Side-event. Som Ungdomsdelegater deltager vi i en lang række paneldebatter. Vi har diskuteret alt fra ungeinddragelse i UNFCCC til ungdommens håb for denne COP, ligestilling mellem kønnene i klimahandling, diskussioner om barrierer for nye teknologier,  og hvordan vi kan opsætte målsætninger for, hvordan bankerne kan bidrage til klimakampen.

10.30: Forhandlingerne. Når hele verdens forhandlere mødes for at diskutere klimahandling, sidder vi med ved bordet. Vi følger hver især et forhandlingsspor, hvor vi sidder sammen med de danske forhandlere. Vi stiller spørgsmål for at forstå de komplicerede processer og kommer med input på vegne af den danske ungdom.

12.10: Snakke med medier. Vi snakker med mange forskellige medier for at få ungdommens budskaber ud, men også for at sætte fokus på hele COP-processen. Vi deler ud af vores indsigter og forsøger at forklare de kringlede FN-processer. Her ligger vi især fokus på, at succeskriteriet for denne COP ikke udelukkende er, om vi får en progressiv tekst på udfasning af fossile brændsler. Det ville klart være det største og stærkeste budskab, men hvis ikke der er tillid og fremgang på de andre forhandlingsspor, så kommer det heller aldrig på udfasning af fossile brændsler.

13.00: Mødes med ministre og ministerier. Vi har mødtes med alt fra den hollandske finansminister, til chefer fra Udenrigsministeriet, embedsfolk fra Finansministeriet, der arbejder med økonomiske barrierer for klimahandling, og meget mere. Alle de interessenter prøver vi at presse til at inddrage ungdommen mere og dele ud af deres viden, så ungdommen kan blive klædt på til at presse endnu mere på i fremtiden.

Ungedelegaterne Marcus Taulborg og Lise Coermann Nygaard tog den danske ungdoms stemme og ønsker med til COP28. Foto: Privat

14.15: Mødes med andre unge. En helt essentiel del af vores arbejde er at mødes med andre unge, høre deres input og dele ud af vores indsigter. Vi har mødtes med Præsidenten for Ungdommens Nordiske Råd, FDF, unge fra Etiopien og Den Grønne Ungdomsbevægelse.

15.19: Breaking news! Vi får besked om, at alle EU’s ungdomsdelegater må komme med til morgendagens EU-koordinering. Der, hvor alle forhandlere fra EU-landende mødes for at koordinere positioner og orientere hinanden om fremgang eller stilstand.

16.00: Hvad vil vi så sige? Ovenstående er en stor fremgang for os, og derfor mødes vi med alle de andre ungdomsdelegater fra EU for at koordinere et samlet indlæg på tværs af ungdommen. Vi bliver enige om at presse EU til kæmpe mere for at få en stærk aftale på udfasning af fossile brændsler.

17.00: Rundbordsdiskussion: Vi deltager i rundbordsdiskussioner med CEOs fra forskellige virksomheder, politikere og NGO’er. Bag lukkede døre diskuterer vi både ungeinddragelse, byggeindustriens ansvar i klimakampen og hvordan vi kan styrke borgernes opbakning til opsætningen af mere vedvarende energi.

18.12: Vi skynder os at skrive et udkast til det statement, som vi dagen efter skal levere på EU-koordineringsmødet. Vi sender det til de andre ungdomsdelegater, som i løbet af de næste par timer vil give input.

19.30 High-level reception: Vi har været til receptioner med ministre, Kronprinsen, tidligere forhandlere, eksperterne fra Klimarådet, klimaaktivister og en lang række virksomhedsledere.

21.37: Efter en lang reception er det tid til at inkorporere inputs fra de andre ungdomsdelegater i vores statement til EU-koordineringsmødet.

23.17 Tid til at ramme hovedpuden.

Gæsteblog: Vi var med i Bonn, hvor embedsmænd fra hele verden driver klimaforhandlingerne Læs også
Udgivet

Gæsteblog: Vi var med i Bonn, hvor embedsmænd fra hele verden driver klimaforhandlingerne

Mange kender til de årlige COP-klimatopmøder. Der sværmer medierne om politikerne, mens NGO’er og…

Alt i alt har vores næsten tre uger i oliestaten været (måske overraskende) værdifuldt. Vi er blevet hørt af forhandlerne, der efter vores møde blev mere vokale på krav om udfasning af fossile brændsler. Vi har givet input til en lang række virksomhedsledere til at inddrage unge og arbejde mere ambitiøst med klima, og vi har mødt inspirerende unge fra resten af verden.

Nu er det tid til at komme i julestemning, men vi er allerede i gang med forberedelserne til næste års arbejde, hvor vi både skal til FN-forhandlinger om klima, biodiversitet og plastik. Derfor inviterer vi alle unge i Danmark til en Ungehøring i samarbejde med Udenrigsministeriet den 20. marts. Her vil vi dele ud af vores erfaringer og indsigter samt indsamle input til vores videre arbejde for ungdommen.

Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Gæsteblog: Vi var fire år, da verdens vigtigste forhandlinger om verdenshavene gik i gang. Nu er vi klar til at være med i lige så banebrydende forhandlinger Læs også
Udgivet

Gæsteblog: Vi var fire år, da verdens vigtigste forhandlinger om verdenshavene gik i gang. Nu er vi klar til at være med i lige så banebrydende forhandlinger

Marcus Taulborg og Lise Coermann Nygaard er klar til at kæmpe for klodens klima og biodiversitet som…