Gæsteblog: Får vi endelig de klimaresultater, verden tørster efter?

Verdens lande er i denne uge samlet i Tyskland for at lægge grundstenene til årets klimatopmøde i Brasilien. Kan EU tage lederskab, når USA bliver væk?

Lige nu er vi i Bonn i Tyskland sammen med forhandlere fra hele verden. Her arbejder vi på at forberede årets store FN-klimatopmøde, COP30, der finder sted i Brasilien til november.

Vi er her som Danmarks ungdomsdelegater til FN for Klima & Miljø. Det betyder, at vi repræsenterer danske unge i klimaforhandlingerne – og arbejder for, at vores stemmer bliver hørt i de beslutninger, der former vores fremtid. Vi deltager i møder med diplomater og civilsamfund fra hele verden, og vi gør vores bedste for at få både Danmark og andre lande til at tage mere ansvar.

Mødet i Bonn handler om at gøre det grundlæggende papirarbejde færdigt til forhandlingerne. Det lyder måske kedeligt – men det er her, fundamentet bliver lagt for, hvad verdens ledere skal beslutte senere på året.

I år er der ekstra meget på spil.

Danmarks rolle i EU

En af grundene til at der er særligt meget på spil for Danmark i år, er, at vi overtager EU-formandskabet den 1. juli. Det betyder, at Danmark skal lede forhandlingerne på vegne af hele EU. Det gælder både internt mellem medlemslandene og eksternt, når EU forhandler med resten af verden. Det er et stort ansvar, men også en enestående mulighed for at sætte retningen.

Som formandsland skal Danmark agere som neutral mægler, der sikrer fremdrift i processen og hjælper med at finde kompromiser. Det betyder, at Danmark ikke nødvendigvis kan presse egne mærkesager igennem, men til gengæld får en nøglerolle i at forme, hvordan EU som samlet blok stiller sig i de svære klimaforhandlinger. I FN-systemet er der meget magt i at være den, der leder processerne.

Derfor får det stor betydning, hvordan Danmark vælger at gribe rollen an. Vil vi arbejde for mere klimafinansiering, flere konkrete mål for udfasning af fossile brændsler og stærkere regler for ansvarlighed – eller vil vi primært holde fokus på konsensus?

Som samlet stemme for 27 lande er EU en af verdens mest centrale aktører i klimaforhandlingerne. Det gælder både, som en af de største bidragsydere til klimafinansiering og som drivkraft for ambitiøse mål på omstillingen. Derfor får det stor betydning, hvordan Danmark vælger at gribe formandskabet an.

Som ungdomsdelegater arbejder vi for, at unge ikke bliver glemt i denne proces. EU har i flere år haft ambitioner om at styrke ungeinddragelsen i FN, men i praksis afhænger det ofte af det enkelte formandskab, om unge får reel adgang og indflydelse. Derfor arbejder vi for, at Danmark går forrest og forankrer inddragelsen af unge som en fast del af processen. Det skal ikke være et midlertidigt tiltag, men en ny norm.

COP30 i Brasilien bliver et topmøde, hvor resultaterne – eller manglen på dem – kan få konsekvenser i årtier. Med formandskabet har Danmark en reel mulighed for at gøre en forskel.

Gæsteblog: Verden skal skabe en ambitiøs aftale om håndteringen af plastikkrisen Læs også
Udgivet

Gæsteblog: Verden skal skabe en ambitiøs aftale om håndteringen af plastikkrisen

Alle verdens lande er i gang med en årelang proces med at lave en international aftale, der skal…

USA glimrer ved sit fravær

Der er også én alvorlig grund til, at i år er et særligt år for klimaforhandlingerne. USA har igen forladt Parisaftalen.

USA har historisk spillet en afgørende rolle i klimadiplomatiet, både som en af verdens største udledere og som vigtig donor i klimafinansieringen. I Bonn glimrede USA ved sit fravær, og tomrummet er til at føle på. Uden USA ved bordet mangler der ikke kun enormt mange penge, men også politisk tyngde til at få lande som Kina, Indien og olieproducerende stater til at rykke sig i forhandlingerne.

Det skaber et vakuum, hvor verdens lande i stigende grad kigger på EU efter lederskab. Det lægger et ekstra pres på Danmark, når vi overtager formandskabet. Men med det pres kommer der også tilsvarende større muligheder for indflydelse. EU kan komme stærkt ud af forhandlingerne i år, hvis vi har mod til at træde i karakter og lande aftaler, som viser verden, at vi er klar på at indgå kompromisser for at sikre den grønne omstilling.

Brasiliens formandskab

Det sikrer også en del håb, at Brasilien i år har formandskabet for COP. Hvor de tidligere værtslande har været defineret af deres stærke olieinteresser, gør det sig ikke i samme grad gældende for Brasilien, selvom de også har en enorm olieproduktion.

Som kommende værtsland har de ansvaret for at facilitere processen, lede de tekniske forberedelser og sammenfatte den tekst, som verdens ledere i sidste ende skal forhandle om. Det giver dem ikke bare ansvar, men også reel magt: Formandskabet har i høj grad indflydelse på, hvilke emner der får fokus, hvilke forslag der bliver fremhævet, og ofte også hvilke lande, der lægges et ekstra politisk pres på.

Allerede i Bonn spiller Brasilien en central rolle i at lægge fundamentet for COP30. Det er her, de første udkast og strukturer bliver lagt, og hvor processen skal bygges op, så der kan opnås reelle fremskridt til november. Den måde, Brasilien leder forberedelserne på, har derfor stor betydning for, hvad der bliver muligt at beslutte til november. Verden ser både håbefuldt og bekymret mod Brasilien. Under præsident Lula har landets regering selv udtrykt både høje ambitioner og samarbejdsvillighed. Men vi har også set små tegn på, at de går forsigtigt til værks og ikke altid optræder helt neutralt i deres procesledelse. Manglende neutralitet kan svække tilliden hos verdens forhandlere og risikerer derfor også at bremse for resultater.

Kompromiser er nødvendige i internationale forhandlinger, men kvaliteten af dem afhænger af, hvordan rammen for forhandlingerne sættes. Derfor følger vi nøje, hvordan Brasilien griber opgaven an. Der er både høje forventninger og stor bevågenhed omkring deres rolle. Det internationale samfund håber på et formandskab, der kan samle parterne, sætte en tydelig retning og skabe mere tillid mellem nord og syd. Resultatet af COP30 afhænger i høj grad af, hvordan Brasilien løfter det ansvar.

Gæsteblog: På FN-topmøderne kolliderede kortsigtede interesser med planetære behov: Kan vi sikre de fremtidige generationer mod os selv? Læs også
Udgivet

Gæsteblog: På FN-topmøderne kolliderede kortsigtede interesser med planetære behov: Kan vi sikre de fremtidige generationer mod os selv?

Skuffende FN-forhandlinger om først biodiversitet, så klima og derefter plastik-tsunamien ramte…

Får vi endelig resultater at se?

På resultatfronten er der også rigeligt at nå i år. Det er på COP30 i år, at Parisaftalen for alvor skal stå sin prøve. For første gang siden aftalen blev vedtaget i 2015 skal alle lande levere opdaterede nationale klimamål og lægge en konkret plan for, hvordan de vil nå dem. Det er lovende, at denne milepæl sker under et formandskab uden stærke olieinteresser. Men desværre er vi stadig langt fra den samlede indsats, der kræves for at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader.

Samtidig skal verdens lande blive enige om, hvordan vi hjælper dem, der allerede mærker konsekvenserne af klimaforandringerne. For klimaforhandlingerne handler ikke kun om fremtiden, men også om nutiden: oversvømmelser, tørke og hedebølger, der allerede ødelægger livsgrundlag i mange af verdens lande.

Begge dele kræver finansiering. Og netop pengene er ofte det, der får forhandlingerne til at gå i stå. Sidste år blev man enige om et nyt klimafinansieringsmål på 300 milliarder dollars årligt til udviklingslandene fra 2035 fra industrialiserede lande. Det lyder måske af meget, men en FN-ekspertgruppe har vurderet, at det kun dækker under en fjerdedel af det reelle behov. Man aftalte derfor også, at der samlet set skal mobiliseres 1.300 milliarder dollars, og i Bonn startede diskussionen om, hvor de penge skal komme fra.

Det følger vi spændt med som ungdomsdelegater. Klimafinansiering er et område, hvor vi ofte er uenige med vores eget land. Danmark ønsker i høj grad at mobilisere private midler og fremhæver behovet for nye løsninger. Vi mener, at det risikerer at blive en sovepude, der skubber ansvaret væk fra staterne for at rejse de midler, der faktisk er brug for. Klimafinansiering skal være solidarisk, retfærdig og forudsigelig, og det kræver offentlige midler. Markedet kan supplere, men det kan ikke erstatte staternes ansvar.

Håb og frustrationer - og hvorfor vi bliver ved.

Vi mærker håbet her i Bonn. Når unge fra hele verden samles og deler erfaringer. Når der opstår nye alliancer. Når vi får lov til at sidde med ved bordet, hvor beslutningerne bliver taget. Men vi mærker også frustrationen. Det går for langsomt. De politiske diskussioner halter langt bagefter den virkelighed, vi lever i.

Alligevel bliver vi ved. For klimaforhandlingerne er ikke perfekte – men de er det bedste værktøj, vi har. Hvis vi vil skabe forandring, må vi engagere os dér, hvor beslutningerne bliver taget. Derfor er vi her.

Gæsteblog: Ord skal blive til handling på COP16 Læs også
Udgivet

Gæsteblog: Ord skal blive til handling på COP16

COP16 i Cali markerer et afgørende tidspunkt, hvor ambitiøse biodiversitetsmål fra 2022 skal omsættes…