Elever dropper flyrejser på studieture

Eleverne på Det frie Gymnasium på Nørrebro har besluttet, at de for klimaets skyld ikke vil flyve mere, når de skal på studierejser.

I fremtiden går turen med bus eller tog, når eleverne på Det frie Gymnasium skal på studierejser med skolen. De har nemlig netop på et skolemøde besluttet, at det skal være slut med at flyve af hensyn til klimaet.

Det frie Gymnasium er landets eneste basisdemokratiske skole, hvor der bliver holdt skolemøde hver uge, hvor beslutninger om skolen bliver debatteret og truffet. Alle på skolen, elever som ansatte, har én stemme hver, når der skal tages beslutninger, så det er fuldstændig demokratisk beslutning at afskaffe flyrejserne, fortæller rektor på Det frie Gymnasium, Sara Mac Dalland.

”Jeg synes, at eleverne er topseje, når de på den måde viser handlekraft. Det var stort set kun nogle os af lærere, som var lidt skeptiske, fordi vi havde svært ved at forestille os studierejser uden fly. Eleverne ved, at det er vigtigt at handle, og at vi er nødt til at omlægge vores levevis, hvis vi skal undgå for mange klimakatastrofer i fremtiden”, forklarer hun.

Vigtigt at handle

Der går cirka 720 elever på Det frie Gymnasium. Normalt er der cirka 16 klasser og fag, der hvert år tager på studietur. Flyrejser er den rejseform, der forurener allermest, og fravalget er en klimabeslutning.

”Baggrunden for beslutningen var hensynet til klimaet og vores CO₂-forbrug. Det blev stort set enstemmigt besluttet, og det var helt tydeligt, at eleverne syntes, at det er vigtigere at handle og gøre noget konkret end at bevare det privilegie, man får ved at bo i et rigt land, hvor studierejser med fly er muligt”, fortæller rektor Sara Mac Dalland. ”Vi ved godt, at vores 15-16 rejser om året ikke betyder det store i det samlede CO₂-regnskab, men jeg håber, at det kan være med til at sende et signal om, at vores samfund har brug for nogle strukturelle ændringer, så klimakampen ikke kun skal kæmpes på individniveau eller institutionsniveau”, siger hun.

Læs også: Nu kan skoler i hele landet få besøg af FN Byen

Nu skal de finde ud af, hvordan man fx arrangerer en 4-5 dages studietur til Spanien, når en bustur til Barcelona tager 27 timer. Men det skal de nok finde en løsning på, mener rektoren.

”Det frie Gymnasium er en skole som altid har arbejdet med en anderledes tilgang til undervisning og projekter på tværs af fagene, så skolemødets beslutning bliver bare et nyt benspænd til at tænke på en ny måde. Sådan kan vi godt lide det på Det frie”, forklarer Sara Mac Dalland.