Gratis psykologhjælp til ungdommen: “Klimabekymring er en sund reaktion på en syg verden”

Klimaforandringer topper bekymringslisten for danske unge, og det har inspireret til oprettelsen af Klimapsykologisk Ungdomsforening, som giver gratis psykologhjælp til alle, der kæmper med klimabekymringer.

Klimabekymringer kan vise sig på mange måder. Nogle oplever panikanfald og søvnbesvær, andre føler sig isoleret fra dem, der ikke bekymrer sig lige så meget, mens en ud af fire kvinder i Danmark overvejer at lade være med at få børn på grund af klimakrisen. Faktisk er klimaforandringer den største bekymring blandt danske unge mellem 12 og 30 år.

“Jeg havde længe undret mig over, hvorfor klimaforandringerne ikke påvirkede mennesker mere psykisk,” fortæller stifteren af Klimapsykologisk Ungdomsforening, Lea Wiggen. “Men så begyndte der at komme rapporter sidste år, som viste, at det gjorde det altså,” siger hun.

Klimapsykologisk Ungdomsforening giver gratis psykologhjælp til klimabekymrede danskere og blev oprettet sidste år, netop som en respons på den voksende bekymring for klimaforandringer hos unge. De to psykologistuderende på kandidatuddannelsen, Lea Wiggen og Ida Fjellerup Hansen, opdagede nemlig, at der manglede et sted, personer med bekymringer om klimaet kan gå til.

Foreningen er netop blevet støttet af Tuborgfondet, så endnu flere kan få hjælp til klimaangsten gennem gratis gruppeforløb og workshops i hele landet.

Mikkel Sander, som er programansvarlig hos Tuborgfondet, understreger behovet for at støtte bekymrede unge, da løsningen på klimakrisen kræver vedvarende indsats og engagement.

“Klimakrisen er desværre ikke løst med et trylleslag over de næste par år. Det er det lange seje træk der tæller. Derfor er der brug for at støtte op om unge, som er bekymrede,” siger han.

Den gratis psykologhjælp indbefatter både et gruppeforløb for klimabekymrede unge i København, samt klimacafeer i København, som er for alle aldre.

Alene med det største problem

Stifterne bag Klimapsykologisk Ungdomsforening tror på, at deres terapeutiske indgangsvinkel kan nå ud til mange unge, der føler sig alene om deres klimabekymring og ikke ved, hvordan de skal håndtere et så stort og uoverskueligt problem som klimakrisen.

Lea Wiggen og Ida Fjellerup Hansen ved, at der er mange unge i Danmark, hvis liv påvirkes af klimabekymringer. “1 ud af 5 unge mellem 12 og 30 år påvirkes faktisk så meget, at de oplever uro og angst i hverdagen,” siger Lea Wiggen. Og det giver mening, for som hun siger: “Klimabekymringer er en sund reaktion på en syg verden.”

Samtidig siger mange unge, der opsøger foreningen, at de troede, at de var helt alene om bekymringerne, fordi de aldrig havde talt om det med nogen.

“Det er jo en skam, fordi ensomhed og stigmatisering kun forværrer bekymringerne og gør, at mange føler sig forkerte,” siger Lea Wiggen.

Udbrændte aktivister til anti-burnout

Udover at hjælpe vilkårlige klimabekymrede unge vil Klimapsykologisk Ungdomsforening også hjælpe de unge, der allerede er engagerede i klimadagsordenen. Både med gruppeforløb for klimabekymrede aktivister og “anti-burnout” naturweekender for aktivister.

Rigtig mange aktivister er nemlig stressede, udbrændte og oplever ofte at blive nedgjort i forbindelse med deres aktivisme, forklarer Lea Wiggen. “Statistikkerne siger, at halvdelen af de aktivister, der brænder ud, aldrig kommer tilbage til aktivismen og det dertilhørende fællesskab igen,” siger hun.

Derfor tilbyder Klimapsykologisk Ungdomsforening gratis gruppeterapi og anti-burnout-seminarer til klimaaktivister. De psykologstuderende mener nemlig, at det er vigtigt at støtte unge aktivister i deres engagement og opmuntre alle til at handle for klimaet, da det rent faktisk kan reducere deres bekymringer. “Det der hjælper allermest på klimabekymringer, er klimahandling,” siger Lea Wiggen.

Nødvendig læsning for alle med klimaangst: Aktivister udgiver ny bog om håb for fremtiden Læs også
Udgivet

Nødvendig læsning for alle med klimaangst: Aktivister udgiver ny bog om håb for fremtiden

”Når vi sætter os ind i biografen og ser en film om fremtiden, er det næsten altid dystopisk,” lyder…

Aktivister udgiver ny bog om håb og rækker en hånd ud til landbruget Læs også
Udgivet

Aktivister udgiver ny bog om håb og rækker en hånd ud til landbruget

En ny æra er tilsyneladende begyndt blandet unge, danske aktivister. Den Grønne Ungdomsbevægelse vil…

Efter varmerekorder vil tusindvis af danskere have medierne til at rydde fladen for klimaet Læs også
Udgivet

Efter varmerekorder vil tusindvis af danskere have medierne til at rydde fladen for klimaet

Instagramprofilen Ryd fladen for klimaet stiller kritiske spørgsmål til interesseorganisationer og…