Grønne malere og undervisende tømrere vælger Verdensmålene

Få små- og mellemstore virksomheder arbejder med Verdensmål, men flere ambitiøse virksomheder viser, at det ikke behøver at være svært at bruge målene i dagligdagen, selvom man er et mindre firma.

Tømrerfirmaet Egon Olsen & Søn i Solrød har 75 medarbejdere og uddanner mange lærlinge. De har fokus på unge, som har det svært, og har sat sig som mål at uddanne flere nye svende for at bidrage til Verdensmålet med at få uddannelse til alle.

“Ser folk, at vi gør en indsats, kan det betyde flere kunder og samarbejdspartnere. Det kan nemlig være attraktivt at vælge en virksomhed, der har mange lærlinge,” siger Michael Hoff-Møller, der er direktør i Egon Olsen & Søn.

De Grønne Malere er en fire mand stor virksomhed fra Fjenneslev i Midtsjælland, der også arbejder med Verdensmålene. De har valgt udelukkende at arbejde med bæredygtig maling i stedet for den konventionelle slags.

“Vi startede ud med at se, at der var et enormt behov for at omlægge malerbranchen,” siger Elisabeth Toft, der er direktør og arbejdsmand hos De Grønne Malere.

Læs også: Mindre virksomheder skal med på Verdensmålsbølgen

Både Egon Olsen og Søn og De Grønne Malere har valgt at arbejde aktivt med Verdensmålene, og de skiller sig således ud fra de fleste andre små- og mellemstore virksomheder herhjemme. Blot 35 procent af virksomheder med færre end 250 medarbejdere kender til Verdensmålene, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv. Det er mindre end halvt så meget som de større virksomheder.

”Helt lavpraktisk kan det virke uoverskueligt. Der er 17 mål og hundredvis af delmål. Det kræver analytisk forarbejde at sætte sin virksomhed klar til det,” siger Malene Thiele, der er CSR-chef i Dansk Erhverv.

Virksomheder der gør en forskel
Hos Egon Olsen & Søn har man uddannet tømrersvende siden 2007, men da Verdensmålene kom frem i 2015, begyndte virksomheden at bruge Verdensmål 4 om undervisning til alle som pejlemærke i deres uddannelsesindsats. På den måde blev det arbejde, de allerede lavede, kanaliseret mod Verdensmålet og intensiveret i tråd med, at virksomheden voksede

Egon Olsen & Søn startede et samarbejde med den lokale Havdrup Skole, hvor de siden har været ude i 7.-8.-klasser for at lære dem om håndværksfaget og muligheden for at blive håndværker. De har været medsponsor til en terrasse til skolen, som de byggede sammen med eleverne for at vise dem, hvad håndværksfaget kan. Michael Hoff-Møller fortæller, at de specielt har haft fokus på de elever, som ikke var så bogligt stærke.

“Hvis en person, som er ordblind, kommer til os med den rette indstilling og leder efter et job, skal han være velkommen,” siger han.

De Grønne Maleres arbejde med Verdensmålene startede, da Elisabeth Toft lærte, at konventionel plastmaling er en af de store kilder til mikroplast. Samtidig hørte hun om Verdensmålene, og derfor besluttede hun sig for, at De Grønne Malere skulle arbejde med Verdensmål 12, der handler om ansvarligt forbrug og produktion. Derfor skiftede virksomheden til en bæredygtig maling uden mikroplast.

”Der er masser af alternativer til plastikmaling, så vi behøver ikke gå på kompromis med miljøet,” siger Elisabeth Toft.

Læs også: Danske virksomheder tager Verdensmålene til sig

Verdensmål er godt på bundlinjen
De to virksomheder er et eksempel på, at økonomien og den bæredygtige udvikling kan gå hånd i hånd.

“Det har kostet nogle penge og krævet tid. Og i starten var det også en helt anden verden at skulle ud på en skole og undervise,” siger Michael Hoff-Møller om Egon Olsen & Søns uddannelsesindsats i folkeskolen, men forklarer, at det faktisk ikke har været en større udgift.

“Når unge får en uddannelse hos os, kan vi simpelthen ikke gøre det op i kroner og øre. Jeg ved bare, at vi får en masse ambassadører sendt ud som svende på arbejdsmarkedet,” siger han.

Hos De Grønne Malere har deres fokus på Verdensmålene ikke været dyrt – og heller ikke for kunderne.

“Priserne er de samme som de andre malere, men dækevnen er bedre, og det kræver færre arbejdstimer, da det ikke behøver særligt mange lag,” siger Elisabeth Toft.

Michael Hoff-Møller understreger også, at det er vigtigt at sætte Verdensmålene op imod økonomien, for det kan faktisk betale sig.

“Jeg gør det ikke kun for mine blå øjnes skyld, men også fordi jeg kan se en forretning i det,” siger han.