Fra plastflasker til kokketøj: Dansk virksomhed tager den bæredygtige førertrøje på i tekstilproduktionen

En dansk arbejdstøjsfabrikant har rystet en bæredygtig løsning ud af ærmet – de bruger gamle plastflasker til at lave nyt arbejdstøj i et forsøg på at ændre kurs i den CO2-tunge tekstilindustri.

Ni millioner genbrugsplastflasker og 15 flasker pr. tøjstykke. Sådan ser tallene ud hos arbejdstøjsfabrikanten Kentaur i Fredericia, der siden starten af 2019 har brugt polyester fra plastflasker i 30 procent af deres produkter.

Flaskerne bliver lavet om til tråd af polyesterfiber, som bliver vævet sammen med bomuld. Fx består en af kokkeskjorterne af 65 procent polyesterfibre.

”Vi arbejder meget med FN’s Verdensmål, der også er en del af vores udviklingsstrategi. I den forbindelse har vi kigget de 169 delmål igennem for at se, hvor vores virksomhed kan bidrage. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at vi primært anvender bæredygtige materialer i vores tøj,” siger Bernt Dahl, der er direktør i Kentaur, til TV Syd.

Læs også: Danskerne genanvender rekordmange flasker og dåser

Bomuld er hårdt for miljøet
I 2015 var tekstiler det fjerde mest miljøbelastende område indenfor forbrug i EU - kun overgået af bolig, transport og fødevarer, viser tal fra Nordisk Ministerråd.  

Det skyldes blandt andet, at dyrkningen af bomuld kræver enorme mængder vand. Miljøstyrelsen anslår, at der går hele 1.400 liter vand til at producere én konventionel t-shirt af bomuld.

”Tekstilindustrien har en kæmpemæssig udfordring i forvejen i forhold til miljøbelastning, så hvis vi kan anvende råvarer, der er genanvendelige i stedet for hele tiden at nyproducere under CO2-dårlige metoder, så kan vi være med til at gøre vores verden bedre,” siger Bernt Dahl til TV Syd.

Derfor bruger Kentaur også BCI-bomuld sammen med polyesterfibrene, da det er en af de mest bæredygtige former for bomuld.

Læs også: Coop skifter plastik ud med græs i en halv million grøntsagsbakker

Bæredygtigt tøj er en investering
Et bæredygtigt stykke tøj koster i snit fem kroner ekstra at producere sammenlignet med den konventionelle produktion. Bernt Dahl regner med, at den bæredygtige investering vil koste virksomheden cirka tre millioner kroner i 2019.

Ifølge ham er det bæredygtige tøj ikke noget som Kentaurs kunder efterspørger aktivt endnu, men det ændrer ikke på virksomhedens kurs eller ambition.

”Det er en udgift, vi må tage på os i første omgang. Men jeg tror på, at vi, ved at vi investerer i det her nu, får et forspring fremfor de virksomheder, der ikke satser på det bæredygtige, og vi skal nok få vores penge hjem,” siger Bernt Dahl til TV SYD.

Læs også: Nordisk Råd sætter fokus på vores overdrevne forbrug med årets miljøpris