Danskerne genanvender rekordmange flasker og dåser

I 2018 sendte danskerne 1,4 milliarder dåser og flasker igennem flaskeautomaten. Pantsystemet er godt for klimaet og bliver efterspurgt internationalt.

Det danske pantsystem er en succes, der sikrer, at flere og flere dåser og flasker bliver genanvendt. Ifølge Dansk Retursystems årsrapport brugte danskerne flaskeautomaterne 11 procent mere i 2018 end i 2017, og de 1,4 milliarder returnerede flasker og dåser er det højeste antal nogensinde.

Og det er godt for klimaet. I 2018 sparede pantsystemet klimaet for 143.950 tons CO2. Det tal kan blive endnu højere for 2019, da der fra 1. juli bliver indført pant på juice- og saftemballage. Det vil give en forventet årlig ekstrabesparelse på cirka 5.700 tons CO₂.

Læs også: Pant på juice skal genanvende 52 millioner ekstra flasker

”Vi har konstant fokus på både at gøre systemet mere effektivt og sikre, at den miljømæssige gevinst hele tiden bliver bedre”, siger Dansk Retursystems administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen, i en pressemeddelelse.

International efterspørgsel

Ifølge Lars Krejberg Petersen er pantsystemet en succes, fordi både producenter, forbrugere og butikker tager et ansvar.

”Vi har et velfungerende pantsystem i Danmark, fordi vi alle sammen bakker op om det. Og jeg synes, det er imponerende, at selv om der er et øget forbrug af drikkevarer med pant, så afleveres knap ni ud af ti tilbage igen.”

Læs også: 570 ton mere genbrugsplastik i flaskerne i 2018

De danske resultater har også skabt interesse i udlandet. Flere end 28 lande har de seneste år henvendt sig til Dansk Retursystem for at høre mere om det danske pantsystem.

Vi oplever en interesse for vores viden om genanvendelse og for det danske pantsystem generelt. Og hvis vi kan bruge den danske erfaring til at øge mængden af genanvendte emballager i verden, så kan de 1,4 milliarder tomme flasker og dåser, vi samler ind og sender til genanvendelse hvert år i Danmark, blive til meget, meget mere, siger Lars Krejberg Petersen.