Folketinget skrotter skrappe sprøjtemidler

Godt nyt for grundvandet: Glyphosat bliver forbudt en lang række steder fra 2024.

Foråret er på vej, og det spirer og gror derude – også med ukrudt og ugræs. Men i fremtiden må danskerne i højere grad bruge knofedt end kemi til at få bugt med de uvelkomne planter mellem flisesten og gruset i indkørslen.

Et politisk flertal i Folketinget har nemlig netop vedtaget et forbud mod at sprøjte med blandt andet glyphosat – som fx Roundup - på en række offentlige og private arealer. Lovændringen betyder, at det bliver forbudt at bruge sprøjtemidlerne på fx stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser, fordi det øverste jordlag gravet væk under den slags belægning, og der derfor er en særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet.

Danske haver bliver vilde Læs også
Udgivet

Danske haver bliver vilde

Nogle gange kan man gøre mere ved at gøre mindre. Hvis du har en have, kan du lade være med at…

”Nu forbyder vi svært nedbrydelige sprøjtemidler de steder, hvor der er en særlig risiko for, at det ender i vores grundvand. I Danmark har vi noget af det bedste drikkevand i verden og det skal vores børn og børnebørn også have. Sprøjteforbuddet er et godt skridt på vejen til en bedre beskyttelse af grundvandet,” siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Nogle sprøjtemidler er let-nedbrydelige og vil ikke gå i grundvandet, og de vil derfor ikke være omfattet af et forbud. Det betyder fx, at der fortsat kan anvendes pelargonsyre og eddikesyre i stedet for glyphosat til bekæmpelse af ukrudt.

Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2022 med den virkning, at det vil blive forbudt at sælge de omtalte sprøjtemidler til de nævnte arealer fra 2023 og forbudt at sprøjte på arealerne fra 2024.

Furesø er første giftfri kommune Læs også
Udgivet

Furesø er første giftfri kommune

Som den første kommune i Danmark har Furesø tilmeldt sine otte millioner kvadratmeter projektet Giftfri…