Danske haver bliver vilde

Nogle gange kan man gøre mere ved at gøre mindre. Hvis du har en have, kan du lade være med at slå græs og luge ukrudt i et stykke af den. Det er til stor gavn for naturen. Nyt projekt vil have 50.000 danske haveejere med på den idé.

Der er nærmest en folkebevægelse i gang i de danske haver. Det vilde og naturlige er i fokus, og mange haveejere ønsker at give plads til naturen og insekterne, skriver Danmarks Naturfredningsforening, der er gået sammen med Rema 1000 om en national indsats for naturvenlige haver.

Baggrunden er, at REMA 1000 mærker stor efterspørgsel efter insektvenlige planter, og samtidig får Danmarks Naturfredningsforening mange henvendelser fra sine medlemmer, der ønsker hjælp til en mere naturvenlig have, hvor bier, sommerfugle, frøer og andre smådyr får lov til at være med.

Målet er 50.000 vilde haver

Efterspørgslen har fået organisationen og supermarkedskæden til at samarbejde om en national indsats for naturvenlige haver og ambitionen er, at mindst fire procent af alle danske haver over de kommende tre år skal have hjælp til at gøre en del af haven vild – det svarer til ca. 50.000 private haver.

Som haveejer kan man derfor nu tilmelde sin have til projektet ’Slip haven fri’. Der er ikke tale om økonomisk støtte til de naturglade haveejere, men om mulighed for rådgivning om, hvordan man bedst kan lade naturen flytte ind i et hjørne af haven. Som deltager modtager man et gratis klistermærke til postkassen og adgang til biodiversitetsvenlige planter, buske, træer og frøblandinger, som dækker hele havesæsonen.

”Det er fantastisk med det enorme engagement, vi oplever blandt danske haveejere og vores medlemmer, der ønsker at bruge deres have til at styrke biodiversiteten”, siger projektleder Simon Leed Krøs fra Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

”Naturen mangler akut plads, så det gør en kæmpe forskel, når haverne bliver vilde. Ved for eksempel at lade den klassiske græsplæne vige for et bed med vilde urter og planter, kan man komme de trængte sommerfugle og bier til undsætning og samtidig få en farverig og levende have. Vi står klar til at hjælpe haveejerne godt i gang”.

Alle typer haver er velkomne, uanset om det er en parcelhushave, haven omkring sommerhuset eller kolonihaven. Man kan endda tilmelde altanen, så længe man kan afsætte en femtedel af den til naturen.

Det eneste, det kræver for at være med, er, at man har en have, hvor man ikke sprøjter, og at man slipper mindst 20 procent af sit haveareal fri. Det kan man gøre med op til 10 forskellige naturelementer – f.eks. med en blomstrende vildeng, buske eller et kvashegn.

Projektpartner REMA 1000 har samtidig udvidet sit udvalg af naturvenlige planter, så det bliver endnu lettere for haveejerne at komme i gang. Planterne vil primært være at finde i butikkerne i foråret og sommerhalvåret.

Fra giftfri haver til vilde haver uden gift

Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi har gennem de sidste 5 år samarbejdet om projekt Giftfri Have, som nu overgår til projekt Slip haven fri. Kommuner kan dog stadig melde sig som giftfri på www.giftfri-have.dk.

Indtil videre er der over 23.600 tilmeldte giftfri haver og 31 giftfri kommuner. 5.577 haver har tilmeldt sig projektet om at få mere natur ind i haven.