Fire danske festivaler i kamp mod engangsplastik

Tuborg og fire danske musikfestivaler vil sammen skære ned på plastaffaldet. Nye genbrugelige plastglas skal spare to millioner engangskrus.

Til sommer skal det være slut med at lange fadøl i engangskrus over barerne på Roskilde Festival, Tinderbox, NorthSide og Grøn Koncert – og slut med at trave rundt i plastikbunker af ødelagte krus.

De fire festivaler har, sammen med Tuborg og miljøorganisationen Plastic Change, nemlig startet et nyt initiativ, der skal erstatte engangskrus med krus, der kan vaskes igen og igen. De nye krus er også lavet af plastik, men de kan bruges op mod 25 gange, før de er udtjent og bliver sendt retur til leverandøren, der genbruger materialet. De nye glas skal vaskes i Tuborgs nye, mobile vaskemaskine, der kommer ud til hver festival. Vaskemaskinen er 13 meter lang og kan vaske mere end 9000 genbrugsglas i timen.

De nye genbrugsglas skal vaskes og genbruges. Foto: Plastic Change
De nye genbrugsglas skal vaskes og genbruges. Foto: Plastic Change

Læs også: 570 ton mere genbrugsplastik i flaskerne i 2018

”Projektet er en vigtig sejr i kampen mod unødvendig engangsplastik. Det er første gang, at de fire festivaler arbejder sammen, og de skal have ros for sammen med Tuborg at gøre en indsats for at knække kurven for plastaffald ved at indføre et standardiseret genbrugsplastglas. Det vil også forandre den brug-og-smid-væk kultur, som er en af kerneudfordringerne i forhold til den stigende plastaffald”, siger Henrik Beha, der er stifter af Plastic Change.

De fire festivaler, der sidste år tilsammen havde mere end 400.000 gæster, regner med at spare to millioner plastikglas.