Filmskaberen Aka Hansen fremmer ligestilling mellem kønnene gennem grønlandsk historie

Den grønlandsk-danske filmskaber og aktivist Aka Hansen giver gennem hendes film et nuanceret billede af den grønlandske befolkning - ikke mindst på piger og kvinder

Kvinder i Grønland har altid spillet en ledende rolle i samfundet, og netop derfor tager Aka Hansens film og aktivisme afsæt i grønlandsk kultur og historie for at inspirere andre til mere ligestilling.

”Grønland har traditionelt set altid været et matriarkat. Man har taget kvinder lige så seriøst som mænd, fordi alle først og fremmest er født som menneske,” siger Aka Hansen i forbindelse med, at hun blev nomineret til PlanBørnefondens Pigepris, som hun vandt i slutningen af sidste år.

Pigeprisen bliver hvert år uddelt til en person eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme ligestilling, i samarbejde med Femina og Tuborgfondet.

Ligestilling: "Vi er ikke i nærheden af at være færdige" Læs også
Udgivet

Ligestilling: "Vi er ikke i nærheden af at være færdige"

I nærmest alle dele af vores samfund er kønsbalancen skæv. Juridisk er vægten nok i balance, men…

Aka Hansen forsøger at give et talerør til kvinder og minoriteter i hendes arbejde, for at udbrede viden og refleksion over, hvad det er for en verden vi lever i.

”Når vi undertrykker kvinder og minoriteter, der ligger inde med vigtige viden for vores fremtid, så spænder vi ben for os selv,” siger Aka Hansen i en pressemeddelelse.

Musik og debat

Prisen blev uddelt i midten af november 2023 på Sigurdsgade i København, hvor Nikkie Niyibigira og Laila Aden Hjortshøj fra P3-programmet SPICE var værter. Undervejs stod popstjernerne Iris Gold, Ericka Jane, Dopha og BBYBITES for de musikalske indslag, som spillede gratis, for de 300 mennesker, der var mødt op for at se prisoverrækkelsen.

De tager sagen i egen hånd: ”Vi vil gøre op med ubalancen i håndværkerfagene” Læs også
Udgivet

De tager sagen i egen hånd: ”Vi vil gøre op med ubalancen i håndværkerfagene”

Byggebranchen er domineret af mænd. Samtidig mangler vi håndværkere i massevis. Men det går utrolig…

I løbet af aftenen debatterede forfatter og journalist Anders Haahr Rasmussen, forperson i Rapolitics Manila Ghafuri og kvinden bag den populære Instagramkonto @kvindekenddinstat, Cathrine Berendt, hvordan det står til med ligestillingen i 2023.

Tidligere Pigeprisvinder, Neha Imtiaz Ullah, som vi skrev om sidste år, var også en del af programmet, og fortalte, hvordan Pigeprisen har været med til at sætte skub i hendes arbejde med at få flere piger og kvinder ind i de såkaldte STEM-fag, som står for Videnskab, teknologi, ingeniørskab og matematik.

Med prisen modtager Aka Hansen 20.000 kr. fra Tuborg fondet.

Onsdag d. 24. februar har vi ændret et citat fra Aka Hansen, som var citeret forkert. Fejlen er nu rettet.

23-årige Neha lærer piger at kode robotter: ”De siger altid, det er nemmere, end de troede” Læs også
Udgivet

23-årige Neha lærer piger at kode robotter: ”De siger altid, det er nemmere, end de troede”

I Danmark er der kun 33 procent kvinder på de naturvidenskabelige studier. Dét vil 23-årige Neha…