Naturparks nye vartegn formidler verdensmål

Den kaldes ”Læringsspiralen” – et netop indviet byggeri bestående af 17 hytter, der hver især formidler viden om et verdensmålene.

”Læringsspiralen” kaldes byggeriet, der ligner et gigantisk sneglehus, placeret i en grusgrav i Hedeland Naturpark i det nordøstlige Sjælland.

Spiralen er 29 meter i bredden, fem meter højden og bestående af 17 hytter, der enkeltvis er 7,5 kvadratmeter store. Hytterne kaldes ”verdensmålshytter”, fordi de hver især sætter fokus på et specifikt verdensmål, hvorved f.eks. skoleklasser eller andre besøgende anspores til at lære mere om netop disse.
Spiralen har også et opholdsrum, hvor gæster kan søge ly for torden og regn - eller betragte naturen gennem glas, der matcher farverne, som benyttes for de enkelte verdensmål.

Derudover er der tænkt interaktive læringselementer ind i ”Læringsspiralen” i form af to verdensmålsruter i Hedeland Naturparks nærområde. Ruterne skal motivere interesserede til at teste deres viden om verdensmål og bæredygtighed gennem quizzer og opgaver via digitale poster i naturen. Ruterne findes via en gratis app, som kan downloades på mobilen.

Til glæde for skoler og spejdere

Søndag den 24. juli blev det nye opholdssted indviet ved en åbningsceremoni i Hedeland Naturpark.

Blandt de knap 100 fremmødte var der både flere lokale spejdere, medlemmer af Pionerernes Fagforbund, som har hjulpet med at bygge vartegnet, medlemmer af I/S Hedelands bestyrelse samt byrådsmedlemmer fra Høje-Taastrup, Greve og Roskilde kommune, skriver Realdania i en pressemeddelelse.

”Specielt skoler efterspørger muligheder for at besøge Hedeland Naturpark som naturligt og uden forberedelse kan indgå i undervisningen. Med Læringsspiralen kan Hedeland nu tilbyde en læringsrig destination, hvor eleverne lærer om verdensmålene i et socialt fællesskab og samtidig får rørt sig. Vi er glade og stolte over vartegnet og håber, at rigtig mange vil få glæde heraf,” siger I/S Hedelands bestyrelsesformand Gitte Kronbak Nielsen.

”Spejderne har stået for at planlægge, udvikle og opføre et fint og funktionelt mødested og støttepunkt i Hedeland, som også på længere sigt får betydning for Hedeland som naturpark i hovedstadsområdet. Hos Realdania er vi glade for at støtte et projekt, der forener læring, fællesskaber og friluftsliv i en arkitektonisk flot ramme,” siger Ditte Marquard Jessen, projektchef for Realdania.

”Lokale og Anlægsfonden er glade for at have støttet, Læringsspiralen, der skal være et mødested og friluftsstøttepunkt for lejrens deltagere og de fremtidige brugere af Hedeland Naturpark” udtaler Jakob Færch, Udviklingschef for Lokale og Anlægsfonden.

”Spejdernes arbejde med verdensmålshytterne er rørende og giver mod på fremtiden. Hytterne er en god ide, som er smukt udført. Det er en påmindelse om, at vi kun har en klode, og at vi er forpligtet til at efterlade den bedre, end vi overtog den. Igen har spejderne fundet en måde at tale til det bedste i os alle som mennesker. Det er vi stolte af at kunne hjælpe på vej,” siger Lene Groth, formand for STARK Fonden.