Danske supermarkeder forbyder farligt sprøjtemiddel

Det farlige sprøjtemiddel chlorpyrifos er fundet på mange importerede frugter og grøntsager i danske supermarkeder. Nu vil fødevareministeren og de største danske supermarkeder forbyde stoffet.

Sprøjtemidlet chlorpyrifos er ikke godkendt til brug i Danmark, da det kan skade små børns hjerner. Alligevel findes det farlige stof på en tredjedel af de appelsiner, der er importeret og solgt i danske supermarkeder. Fødevareminister Mogens Jensen (S) udtalte tirsdag til P1 Orientering, at han vil have et forbud mod import af fødevarer med chlorpyrifos udstedt så hurtigt som muligt.

Den beslutning får de tre største detailhandelsvirksomheder i Danmark, Coop, Salling Group og Rema 1000, til at følge trop. De vil fra efteråret fjerne alle produkter, der indeholder det omstridte chlorpyrifos, fra deres hylder.

Kontrol med farlige stoffer

”Vi har længe arbejdet med at udfase problematiske stoffer hos vores avlere til Coops varer, herunder Chlorpyrifos, som står øverst på vores liste over stoffer, som vi skal af med. Fra den kommende sæson – dette efterår – for citrusfrugter vil stoffet derfor ikke kunne findes i Coops varer”, siger Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop, til mediet Danwatch.

Samme melding kommer fra Carina Jensen, der er kvalitetschef i Salling Group, der ejer Føtex, Netto og Bilka. Anders Jensen, der er indkøbs- og marketingsdirektør i Rema 1000, siger til Jyllands-Posten, at de i perioder vil have ekstraordinære kontroller, for at sikre at stoffet ikke finder vej til hylderne i fremtiden.

Stoffet skader hjernen

Chlorpyrifos var for få år siden det meste udbredte insektgift i Europa i konventionelle landbrug. Det sprøjtes ofte på de frugter og grøntsager, der ikke er dyrket økologisk, fx citroner og vindruer. Sprøjtemiddelet er ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, kædet sammen med skader på nervesystemet, ADHD, autisme og lavere IQ hos nyfødte. Fødevareminister Mogens Jensen har bedt Fødevarestyrelsen om at kigge på, hvornår et forbud mod import af stoffet kan træde i kraft i Danmark.