Danske spejderhytter bliver klar til fremtiden
A.P. Møllers Fond har afsat 80 millioner til en bæredygtig renovering af spejderhytter og kredshuse over hele landet for at støtte op om spejderlivet i fremtiden.
I Danmark er der i omegnen af 2000 spejderhytter og kredshuse, der hver uge er samlingssted for omkring 100.000 børn og unge, som er medlemmer af en lokal spejdergruppe eller FDF-kreds. At gå til spejder eller FDF er altså lige så populært som at gå til håndbold. ”Vi ser det som en stor anerkendelse af det arbejde, som spejderne løfter i lokalsamfundet,” siger Pia Risør Bjerre, som er formand for De grønne pigespejdere.
Hytterne danner ramme om spejderture, inden- og udendørs aktiviteter og bruges til at opbevare deres materialer. Men de fleste hytter er af ældre dato og ligner til forveksling det spejderlokale, der er udstillet i den gamle by i Århus, fortæller Pia Risør Bjerre, efterfulgt af et let grin. ”Mange af vores hytter er bygget tilbage i 1970’erne eller endnu før, og de er ikke blevet renoveret siden,” siger hun.
Generelt er spejderne gode til at vedligeholde deres hytter, som også er en af årsagerne til, at husene i dag kan renoveres, forklarer Pia Risør Bjerre. ”Men der er brug for nogle nye, langtidsholdbare og miljøvenlige løsninger,” siger hun, og er utrolig glad for, at A.P. Møller Fonden har bevilliget 80 millioner til bæredygtig renovering af hytterne.
Bæredygtige hytter
Bevillingen er i to dele, og handler ikke kun om renovering af hytter. Faktisk skal der også udvikles helt nye bæredygtige, minimalistiske og funktionelle spejderhytter ved en arkitektkonkurrence, som derefter skal opføres i 25 udvalgte lokalforeninger. For at få del i puljen skal lokale afdelinger selv søge om støtte til deres projekt, hvad enten det er en ny hytte eller støtte til renovering.
Pia Risør Bjerre er sikker på at rigtig mange spejdere, i alle farver, vil benytte sig af den nye bevilling. ”På tværs af landet er der generelt mange spejderhytter, der har brug for et bæredygtigt løft,” siger hun. De grønne pigespejdere har allerede nogle projekter, hvor de har etableret jordvarme og solceller ved hytterne, og synes det er vigtigt at vise vejen indenfor bæredygtighed. ”Vi skal inspirere børnene til bæredygtighed, ved selv at gå forrest,” siger Pia Risør Bjerre.
Hun er ikke i tvivl om, at de grønne pigespejdere vil søge penge til at renovere nogle spejderhytter, men de har ikke noget konkret på tegnebrættet endnu. ”Når så stor en mulighed og anerkendelse lander hos os, vil vi helt klart gribe den,” siger hun.

