Danmarks ”druknede” istidslandskab bliver hyldet af UNESCO

UNESCO har netop udpeget Det Sydfynske Øhav til en UNESCO Global Geopark. Det er en vigtig international anerkendelse af Sydfyn, og sætter det lille øhav på verdenskortet med dets unikke naturarv.

Lige i midten af Danmark ligger lille, fine Fyn. Et sted, der ofte bliver undervurderet og kaldt det bump på motorvejen, der gør vejen til København længere. Men faktisk er der på Sydfyn, i øhavet, et af verdens største “druknede” istidslandskaber, bestående af 55 øer. Landskabet i Det Sydfynske Øhav er nemlig skabt af dramatiske vandstigninger for mere end 10.000 år siden under den sidste istid og er derfor et sjældent syn.

Nu bliver netop Sydfyns øhav hædret af UNESCO for dets geologiske og naturhistoriske vigtighed. UNESCO har nemlig officielt anerkendt Det Sydfynske Øhav til UNESCO Global Geopark. UNESCO viser med denne gestus deres vurdering af Det Sydfynske Øhav som et område med stor geologisk betydning og en stærk kulturarv.

“Det er svært at få armene ned på en dag som i dag,” siger Rasmus Elmquist Casper, sekretariatsleder for Geopark Det Sydfynske Øhav til Ritzau. “Det er kulminationen på mange års hårdt arbejde med at dokumentere og formidle landskabernes geologiske historie på Sydfyn,” siger han.

Spor fra fortiden

Sydfyn og dets øhav har netop modtaget UNESCO's anerkendelse på grund af de mange historiske spor, der fortsat præger landskabet på Sydfyn i dag.

Geoparken strækker sig over et område både til lands og til vands på tværs af Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø Kommune. I området er der blandt andet en randmoræne, som er en bakke dannet langs en gletcherrand, De Sydfynske Alper samt de 55 øer og holme i øhavet.

På den østlige del af Fyn finder man Danmarks største sten på land, Damestenen, der måler 46 meter i omkreds og er 10 meter høj. Damestenen menes at være ført til Danmark fra Sydsverige af is under den sidste istid for omkring 17-19.000 år siden.

Elsebeth Gerner Nielsen, formand for Den danske UNESCO-nationalkommission, mener, at disse er eksempler på, hvorfor Det Sydfynske Øhav er enestående.

“UNESCO udpeger kun geoparker til listen, når de har tænkt sig rigtig godt om og overvejet alle perspektiver. Når Det Sydfynske Øhav klarer sig gennem nåleøjet, betyder det, at området kan gøre os klogere på både fortiden og fremtiden,” siger hun.

Geopark Det Sydfynske Øhav er den tredje danske geopark på UNESCOS liste. De to andre er Geopark Odsherred og Geopark Vestjylland.