Danmark får sin første svanemærkede skole

Landets sydligste kommune går forrest. Med både Verdensmålene og Svanemærket i hånden åbner Guldborgsund ny folkeskole.

Når Guldborgsund Kommune skal bygge sin nye verdensmålsskole i Sundby lidt uden for Nykøbing Falster, bliver det Danmarks allerførste permanente svanemærkede folkeskole.

”Vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri”, siger Simon Hansen, der er formand for Børne-, Familie- og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, i en pressemeddelelse:

”Vi har truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri, og den nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket”.

Læs også: Odenses fremtid er i klimaets tegn

Svaner og Verdensmål til Lolland-Falster

For at blive en svanemærket skole skal byggeriet leve op til strenge krav i hele bygningens livscyklus. Blandt andet skal byggematerialer overholde krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, og der må kun bruges træ, der er bæredygtigt certificeret. Når bygningen er opført, skal den have et lavt energiforbrug og et godt indeklima, og en uvildig tredjepart skal gennemgå og sikre, at byggeprocessen og den færdige bygning lever op til de skrappe miljø- og kvalitetskrav. Samtidig skal konstruktionen give muligheden for, at bygningsdele kan genbruges og genanvendes, så kan man fremme en cirkulær økonomi.

Skolen i Sundby skal stå klar til, at skoleelever kan boltre sig i de nye flotte bygninger allerede fra sensommeren 2022. Men skolen skal ikke alene være svanemærket, den skal også være en verdensmålsskole.

”Svanemærket er et stærkt redskab til at arbejde med FN’s Verdensmål – især til at realisere det 12. Verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Og på den måde passer Svanemærket godt sammen med ambitionen om at opføre en verdensmålsskole,” fortæller direktøren for Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen, i en pressemeddelelse.

Som verdensmålsskole skal skolen i Sundby derfor imødekomme flere af Verdensmålene både gennem indretning, fokus på læring, materialer og energiforbrug.

Læs også: Fantasifulde fortællinger lærer børn om Verdensmålene

Svanemærket vinder frem

Ifølge Martin Fabiansen har der været en stigende efterspørgsel efter bæredygtige byggerier på daginstitutionsområdet, hvilket også har bredt sig til skolerne, udtaler han i en pressemeddelelse: ”I takt med kommunernes øgede fokus på grønne indkøb og bæredygtige byggerier – og med det øgede fokus på bæredygtigt byggeri generelt – bliver svanemærkede skoler derfor et naturligt valg for flere og flere kommuner”.

Og at Svanemærket vinder frem, viser sine tydelige tegn. Et stigende antal byggerier får det fine svanecertifikat, som i januar 2021 prydede næsten 50.000 lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten var under konstruktion eller opført i Norden.

Det var først i 2016, at det blev muligt for skoler at få Svanemærket. Norge var de første til at opføre en svanemærket skole i Norden, men også to midlertidige skoler er blevet bygget i Københavns Kommune. Skolen i Guldborgsund kommune bliver dog Danmarks første permanente svanemærkede skole og viser derfor vej til, hvordan mange andre skoler kan følge trop i fremtiden.