COOP indfører ’fødekæde’ for at mindske madspild

Hvis du køber ind online, kan du nu spare penge ved at vælge mad med lidt kortere holdbarhed. Og det, der ikke bliver solgt, ender med at gøre gavn blandt udsatte borgere og sjældne dyr.

Ca. 20 % af den gennemsnitlige danskers CO2-udledning stammer fra det, vi spiser. Og her handler det ikke bare om bøf versus gulerod, men også i høj grad om madspild. På verdensplan går cirka en tredjedel af alle fødevarer til spilde, og det medfører et enormt aftryk på klima og ressourceforbrug.

Men i de senere år er der kommet langt mere fokus på problemet, og onlinesupermarkedet Coop.dk MAD forstærker nu også sin indsats mod madspild.

”Vores holdning er, at ingen mad må gå til spilde. Madspild er både en belastning for klimaet og for vores økonomi.  Og så er det dejligt, at det vi ikke kan sælge, kan komme andre til glæde,” siger kommerciel direktør Lars Rasmussen, Coop.dk MAD, i en pressemeddelelse.

Lige som de fysiske butikker har en ”Red Maden-køler” har Coop.dk MAD oprettet en sådan online, hvor kunderne kan købe varer til stærk nedsat pris, allerede i god tid inden de overskrider datoen for Coop.dk´s holdbarhedsgaranti. Alle varer tjekkes dagligt og der fjernes varer, som ikke er friske nok. F.eks. er kunderne sikret, at æg og pålæg har mindst 7 dage til sidste holdbarhedsdato og alt brød har mindst tre dages holdbarhed tilbage. Oftest vil varerne have flere dages holdbarhed end denne minimumsgaranti.

Skulle der alligevel være varer fra terminal, som ikke bliver solgt i Red Maden køler, donerer Coop.dk MAD overskudsmaden til FødevareBanken, som kommer udsatte borgere til gode.

”I FødevareBanken sørger vi for, at overskudsmad fra Coop.dk bliver til måltider for udsatte børn og voksne i Danmark. Når Coop har varer, de ikke kan sælge, så ringer de til os. Vores frivillige henter varerne og sørger for, at overskudsmaden kommer ud til over 300 forskellige sociale organisationer i hele landet - herunder herberger, væresteder, krisecentre og bosteder. På den måde er Coop med til at bekæmpe madspild og madfattigdom sammen med os. Dét kalder vi fra madspild til måltider,” siger Lea Gry von Cotta-Schønberg, direktør i FødevareBanken.

Når der alligevel bliver grøntsager til overs, er det dyrene i Københavns zoologiske have, der spiser op som sidste led i fødekæden. Coop.dk MAD donerer nemlig overskudsgrøntsager til dyrene i ZOO.

”Overskydende grøntsager og frugt fra Coop.dk sparer os for mange penge årligt og bidrager samtidig til, at vi kan tilbyde vores 4000 dyr en varieret kost hver dag. Kvaliteten er høj, og vi er glade for, at madvarerne ikke går til spilde,” siger Peter Jensen, foderkøkkenet i Zoologisk Have København.