Borgernes Verdensmålsuge: Landet over huser bibliotekerne tusindvis af arrangementer om bæredygtighed

Nu løber Borgernes Verdensmålsuge af stablen. Bliv klogere på biodiversitet, brodering og bæredygtig bygningsrenovering, når bibliotekerne inviterer til aktiviteter, der sætter fokus på FN’s Verdensmål.

Googler du uge 17, er det ikke længere kun graviditetstips, der popper op.

Udover søgeresultatet, der giver de eksakte datoer for selve ugen, er dine søgeresultater nu også spækket med biblioteksopslag om events, der fokuserer på, hvordan kultur og viden kan bidrage til at løse vores fælles udfordringer.

Uge17, som er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen, er nemlig Borgernes Verdensmålsuge – en landsdækkende temauge, der foregår på landets biblioteker, hvor mantraet hedder ”fra verdensmål til hverdagsmål”.

Bibliotekerne afholder i ugen tusindvis af arrangementer, der sætter FN’s 17 verdensmål i højsædet og fokuserer på, hvordan vi som borgere kan leve mere bæredygtigt.

”Der er brug viden for at kunne handle mere bæredygtigt, og så er ugen også en måde at skabe nye fællesskaber, hvor danskerne kan samles om nye lokale initiativer,” siger Thomas Sture Rasmussen, som er Verdensmålskoordinator for Danmarks Biblioteksforening og tovholder for Uge17.

I år huser over 80 biblioteker og kommuner i hele landet de planlagte arrangementer, og Thomas Sture Rasmussen regner med, at tusindvis af danskere slår et smut forbi ugens aktiviteter.

På torsdag er det for eksempel Klimahandledag, og her forventes det, at der vil komme i omegnen af 100.000 til de mange fællesspisninger og klimahandlinger, der er arrangeret sammen med Grønne Nabofælleskaber rundt omkring landet over.

Alt fra biodiversitet til brodering på balkortet

Udover fællesspisning har Uge17 en bred pallette af andre aktiviteter. Der er alt fra workshops til foredrag med forskere, journalister og hverdagsaktivister.

Så vil du for eksempel lære at brodere, så du kan lappe hullerne i dit tøj – eller bygge insekthoteller, der fungerer som en lille håndsrækning til biodiversiteten? Eller har du måske lyst til komme med på sanketur, så du får større viden om, hvilke planter og urter fra naturens spisekammer, du må guffe i dig?

Så er det noget af det, arrangementerne i den kommende uge kan tilbyde.

Temaugens aktiviteter foregår forskellige steder i hele landet. Se en del af ugens events lige her.

600 skoleelevers undren bliver til ny klimabog: ”Hvad fuck er økonomiske instrumenter?” Læs også
Udgivet

600 skoleelevers undren bliver til ny klimabog: ”Hvad fuck er økonomiske instrumenter?”

I otte midt- og vestjyske kommuner var i alt over 600 elever fra ottende klasse samlet i anledningen af…

Kreativ leg og genbrug gør børn klogere på Verdensmål Læs også
Udgivet

Kreativ leg og genbrug gør børn klogere på Verdensmål

En levende udstilling med antikt legetøj, udstoppede dyr og hjemmelavede genbrugsfinurligheder får…

Hvad er den grønne omstillings fire største dilemmaer? Fremtrædende klimajournalist giver sit bud: "Vi konverterer én type krise til en anden type krise"  Læs også
Udgivet

Hvad er den grønne omstillings fire største dilemmaer? Fremtrædende klimajournalist giver sit bud: "Vi konverterer én type krise til en anden type krise"

En af landets dygtigste klimajournalister kastede under Verdensmålsugen lys over fire måder, hvorpå…