Årets TV 2-julekalender ’Valdes Jul’ er bæredygtighedscertificeret

Som den første fiktionsproduktion i Danmark, er ’Valdes Jul’ bæredygtighedscertificeret. Det er lykkedes ved blandt andet at fjerne engangsservice, sortere affald og skifte til LED-belysning.

Bag kameraerne på film- og tv-produktioner bliver der brugt mange ressourcer. Kostumer, kulisser, rekvisitter, madordninger og ikke mindst strøm og fragt af udstyr. Men årets TV2 julekalender ’Valdes Jul’ er den første danske fiktionsproduktion, der har opnået at blive Green Film-certificeret.

For at opnå certificeringen skulle produktionen opnå mindst 20 point ud af 50, og faktisk endte de med at score 38 point.

Det skete blandt andet ved at fjerne engangsservice fra produktionen, sortere affald, reducerer brug af print af manuskripter, skifte belysningen til LED og bruge strøm fra det lokale netværk, når det var muligt.

”Vi har taget toppen af vores CO2-udledning, fordi vores hold lagde en kæmpe indsats og tog det på sig. Det har betydet meget for os på Cosmo, særligt i en fortælling som 'Valdes Jul', der i sin kerne handler om, at vi skal passe på den magi, der findes i naturen overalt omkring os. Men vi har stadig til gode at skulle spare og omstille os der, hvor det gør ondt. Det er nødvendigt, og det bliver de næste skridt, vi tager,” siger Michael Ryddeskov, der er producer på ’Valdes Jul’ i en pressemeddelelse.

Kræver et stort fokus

TV 2 har også sat gang i bæredygtig certificering af andre store produktioner og har været med til at uddanne branchen i grøn omstilling.

”Det kræver et stort fokus, særligt i sine forberedelser, at omstille selv ret små ting i vores branche. Det er noget, vi skal blive bedre til, selvom vi nok ofte fortæller os selv, at det er en af vores spidskompetencer,” siger Michel Ryddeskov om produktionen af ’Valdes Jul’.

Nu tager TV 2 skridtet videre og stiller som et krav, at alle TV 2-produktioner skal levere en bæredygtighedsplan samt et CO2-budget fra 2024. Inden produktionen går i gang og efterfølgende et detaljeret CO2-regnskab.

De har indgået et samarbejde med 'Green Producers Club', der står bag CO2-beregneren 'Green Producers Tool'. Det er et værktøj, som TV 2 stiller til rådighed for produktionerne. Udover at guide til en grønnere film- og Tv-produktion giver Green-Film-håndbogen produktioner mulighed for at blive certificeret på baggrund af et pointsystem. Den giver en række råd og anvisninger til, hvor klimaaftrykket på en film- eller tv-produktion er størst og hvilke grønne alternativer, man bør vælge. 

”Vi synes, dette værktøj er et rigtig godt sted at starte. Håndbogen giver nogle håndgribelige løsningsforslag til den lidt komplekse problemstilling, som CO2-reducering er, og det gør det muligt for alle at komme i gang. For os er bæredygtighed en bevægelse der kræver holdningsændring, forståelse for hvad man kan gøre og forslag til konkrete aktiviteter,”siger Caroline Gjerulff der er projektleder hos Vision Denmark, på TV2’s hjemmeside.