Aktivister udgiver ny bog om håb og rækker en hånd ud til landbruget

En ny æra er tilsyneladende begyndt blandet unge, danske aktivister. Den Grønne Ungdomsbevægelse vil give håb. Også til landbruget.

“Alt det, vi har at vinde” er bogens første ord og netop det Den Grønne Ungdomsbevægelse ønsker at beskrive med deres nye landbrugsmanifest “Levedygtigt Landbrug”; alt der kan vindes hvis vi løser de kriser, det danske landbrug lige nu står i. Bogen markerer samtidig en ny æra hos ungdomsbevægelsen, nemlig aktivisme præget af håb og positivitet.

I krig og kærlighed

De seneste år er landbruget i Danmark blevet debatteret heftigt. Landmændene truer med at indtage København på traktorer som demonstration mod CO2 afgift, mens både erhvervsliv, tænketanke og store organisationer laver fælles opråb “Landbruget skal ikke friholdes fra CO2 afgift”.

I dag er det allerede slået fast, at det intensive landbrug presser både dyrene og naturen i Danmark. Men den offentlige debat om hvordan landbruget skal forandres er stadig ophedet.

Den Grønne Ungdomsbevægelses bog skal fungere som en håndsrækning til landbruget. Foto: Økotopia
Den Grønne Ungdomsbevægelses bog skal fungere som en håndsrækning til landbruget. Foto: Økotopia

“Det er en skyttegravskrig hvor der på den ene side står lobbyorganisationer og politikere som skyder mod miljøorganisationerne og klimaaktivisterne, og vi skyder tilbage, og midt i mellem står landbrugerne og bliver skudt på”, siger Astrid Therese Blom Hansen, medlem af Den Grønne Ungdomsbevægelse som står bag bogen “Levedygtigt Landbrug”. Astrid Therese Blom Hansen fortsætter: “Det er en betændt debat, som vi har haft svært ved at tale ind i som klimaaktivister, fordi vi hurtigt bliver set som værende i front mod landbrugerne”.

Men Den Grønne Ungdomsbevægelse vil ikke længere ses som værende i krig mod landbruget. Tværtimod fungerer bogen som en håndsrækning: “Vi vil rigtig gerne udvise solidaritet med landbrugerne”, siger Astrid Therese Blom Hansen. Målet er at “favne en langsigtet økonomisk tryghed og social retfærdighed for alle, der arbejder i landbrugserhvervet”, skriver de i deres nye bog.

Et nyt kapitel

Bogen markerer starten på et nyt kapitel for Den Grønne Ungdomsbevægelse. “Den nye regering har tvunget os lidt til at finde nye måder at lave aktivisme på, for der var ingen vej ind til regeringen,” siger Karina Valentin, ligeledes en af bogens forfattere. Hun fortsætter: “nu prøver vi så at ændre på nogle ting, der ikke bare er politik”.

Med bogen prøver Den Grønne Ungdomsbevægelse altså at skabe nye visioner og fortællinger. De vil ændre de fastgroede fortællinger om det danske landbrug som hersker i dag, og vise vejen til mere levedygtigt jordbrug.

“Jeg synes den her bog er utrolig vigtig,” siger Rune Lykkeberg, Chefredaktør på Dagbladet Information, og vært til lancering af “Levedygtigt Landbrug” som blev afholdt den 21. marts 2024, i Den Grønne Ungdomsbevægelses egne lokaler på Nørrebro i København. Behovet for at skabe positive visioner og forslag til en omstilling vinder genklang hos Rune Lykkeberg: “Grunden til at bogen er vigtig, er fordi den har så meget kærlighed til dem der bliver berørt, men også knytnæver og vrede”.

Nødvendig læsning for alle med klimaangst: Aktivister udgiver ny bog om håb for fremtiden Læs også
Udgivet

Nødvendig læsning for alle med klimaangst: Aktivister udgiver ny bog om håb for fremtiden

”Når vi sætter os ind i biografen og ser en film om fremtiden, er det næsten altid dystopisk,” lyder…

Prisvindende skolebog opmuntrer klimatrætte elever Læs også
Udgivet

Prisvindende skolebog opmuntrer klimatrætte elever

Gymnasielærer oplevede klimatrætte elever, så hun skabte undervisningsbogen “CLI-FI – Writing For…

Kampskrift, nødråb, og håbefuld vision: Unge vil ændre hele samfundet for klimaet Læs også
Udgivet

Kampskrift, nødråb, og håbefuld vision: Unge vil ændre hele samfundet for klimaet

Klimakrisens alvor er ikke gået op for magthaverne, der blot tror, at vi kan nøjes justere en…