143.000 børn har gjort forårsrent i den danske natur

I samtlige af landets kommuner har børn i alle aldre skiftet klasselokalerne og skolebøgerne ud med frisk luft og skraldeposer.

I den forløbne skoleuge har børn flittigt befriet deres lokalområde for mundbind, to-go-kopper og andet skrald, der er endt i naturen. Skraldejagten var i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige begivenhed Affaldsindsamling, hvor skolebørn hvert år bruger lidt af deres undervisningstid på at gøre rent i naturen. I år har indsamlingen haft særligt fokus på takeaway-emballage, som børnene løbende har talt op.

Det er lærere, pædagoger og skoleledere, der har tilmeldt deres klasser til Affaldsindsamlingen. Præsident for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding er glad for, men også overrasket over den store tilslutning, der har været til årets indsamling.

”Det er fantastisk, at så mange børn er tilmeldt Affaldsindsamlingen i år, og vi er positivt overraskede over den massive opbakning fra skolerne og institutionerne – især efter flere måneder med nedlukning og fjernundervisning,” forklarer hun. 

Læs også: Danskerne sorterer som aldrig før - mens bunken af affald vokser sig større

Naturomsorg på skemaet

Maria Reumert Gjerding er også glad for, at mange børnehaver og skoler har tilmeldt deres elever, fordi det vidner om, at forståelse og omsorg for naturen bliver prioriteret i de danske undervisningslokaler.

Det har været op til den enkelte underviser, hvor meget tid børnene har brugt på at samle skrald. Nogle klasser har brugt et par timer af ugen på skraldejagt, mens andre skoler har set muligheden for at lave en hel temauge med fokus på bæredygtighed og naturforståelse.

Læs også: En hær af borgere har kortlagt den almindelige danske natur: Den går fremad

De voksne vil også være med

Efter skoleugen fulgte de voksne trop i weekenden. Danmarks Naturfredningsforening regner med, at yderligere 42.000 danskere har samlet skrald over ugens sidste to dage. Det betyder, at i alt 185.000 skraldesamlere har gjort en indsats for renere natur ved ugens udgang.

Danmarks Naturfredningsforening har endnu ikke tal på hvor meget skrald der er indsamlet i år, men i 2019 lå tallet på 156 ton skrald, og i 2018 blev der fjernet 173 ton skrald fra danske strande, skove og veje.

Læs også: Nyt naturfællesskab hjælper unge med handicap