Vi skal støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer

Mere krig igen – men også fremskridt imod dødsstraf, mord og vold mod børn

Verdensmål handler om, at alle skal kunne leve trygge og fredelige liv i inkluderende samfund, hvor der er tillid mellem borgere, institutioner og politikere. Lige nu er verden plaget af krig og konflikt, og både antallet af konflikter og antallet af dræbte i krig stiger. De seneste, samlede globale tal dækker til og med 2022, og der døde flere end 204.000 mennesker i krig mellem stater – det højeste tal siden 1984. Dertil kommer konflikter mellem fx stater og oprørsgrupper. Og tallet inkluderer ikke krigen i Gaza, der først startede i slutningen af 2023. Kigger vi længere ud end kun på direkte krig og konflikt er der dog også fremgang: Den globale mordrate er faldet med omkring en sjettedel siden 2000, flere og flere lande afskaffer dødsstraf, og markant flere lande har forbudt vold mod børn siden årtusindeskiftet.

Tilliden er høj i det danske samfund

Verdensmål 16 er et af de mål, hvor Danmark klarer sig rigtig godt, og Danmark er blandt verdens mindst korrupte lande. Samtidig er tilliden i samfundet høj herhjemme. Danmark har også deltaget i en lang række fredsbevarende missioner rundt om i verden siden 1948 for at beskytte civilsamfundet mod overgreb. I en dansk kontekst handler Verdensmål 16 eksempelvis også om at brede voldsbegrebet ud, så det også rummer de danskere, der bliver udsat for psykisk og seksuel vold – eksempelvis kom stalking på straffeloven i 2022. Mellem én og tre procent af den danske befolkning bliver udsat for vold hvert år, og tallet har været stabilt i 30 år – men antallet af voldsepisoder, der bliver anmeldt til politiet, er tredoblet på samme periode. Det skyldes, at ofre nu er mere tilbøjelige til at anmelde overgreb, og ikke at der kommer flere voldsepisoder.

Sådan går det med målet i Danmark

Her finder du data for målet. Klik på kilden for at dykke ned i tallene.

Andel af befolkning, der føler sig sikre, når de går alene rundt i deres nærområde (2023)
Kilde: Danmarks Statistik

88 %

Forklaring: Indikatoren er beregnet af Rigspolitiet. Antallet af personer på 15 år og derover, der har svaret 1, 2 eller 3 på spørgsmålet ”På en skala fra 1-7, hvor 1 er ’jeg føler mig grundlæggende tryg i mit nabolag’, og 7 er ’jeg føler mig grundlæggende utryg i mit nabolag’, hvor tryg eller utryg føler du dig så?” er sat i forhold til alle personer i befolkningen på 15 år eller derover.

Antal af ofre for overlagt mord pr. 100.000 mennesker (2022)
Kilde: Danmarks Statistik

  1. Mænd (1,2)
  2. Kvinder (0,8)
1,2Mænd0,8Kvinder

Delmål

Hvert Verdensmål har en række konkrete og handlingsrettede delmål, der uddyber de områder, som målet dækker over.

Nyheder og materialer

Hent ikonerne, læs nyheder og find events

Hvad kan du gøre?

Brug Verdensmålene, hvis du arbejder i en virksomhed, organisation eller kommune. Find ikoner, rapporter og andre materialer her. Er du lærer eller elev, så dyk ned i undervisningsmaterialerne på Verdenstimen.