Virksomheder vil ikke vente – dropper skadeligt stof, før forbud træder i kraft

Der er blevet vedtaget et forbud mod det skadelige stof PFOA, men stoffet findes stadig i brandslukningsskum rundt omkring i landet, fordi der er en tidsbegrænset undtagelse i loven. Det vil sikkerhedsvirksomhedernes brancheforening nu selv sætte en stopper for før tid.

SikkerhedsBranchen udfaser nu frivilligt brugen af et skadeligt stof, der er i familie med de berygtede PFAS-stoffer.

Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor branchen skriver, at de er enige om, at den politiske verden bevæger sig for langsomt. Der er nemlig allerede vedtaget et forbud mod stoffet, der bruges i en lang række produkter. Men der er en undtagelse i loven, når det kommer til brandslukningsskum. Her vil stoffet først blive udfaset i EU-regi i juli 2025.

Så længe ønsker branchen dog ikke at vente, og derfor udfaser brancheforeningen PFAS i nye stationære slukningsanlæg fra 24 oktober 2023 og i håndildslukkere pr. 1. januar 2024, skriver SikkerhedsBranchen i en pressemeddelelse.

SikkerhedsBranchen er en interesseorganisation bestående af virksomheder, der arbejder professionelt med sikkerhed og sikring. Medlemmerne repræsenterer alle former for sikring – blandt andet vagt, elektronisk og mekanisk sikring, brandsikring, terrorsikring og sikringsrådgivning. Virksomhederne leverer blandt andet brandslukningsudstyr, og det er her, der er et problem, fordi noget af udstyret er skumslukkere, der indeholder PFAS.

Konkret drejer det sig om stoffet PFOA (perfluoroktansyre), som er et af de mange forskellige stoffer, der samlet set kaldes for PFAS. Det er en stor gruppe på omkring 12.000 forskellige organiske kemiske forbindelser, der alle indeholder fluor. Stofferne bliver populært kaldt ”evighedskemikalier”, fordi de ikke nedbrydes i naturen, og fordi de kan ophobe sig i planter, dyr og mennesker.

”Udmeldingen om udfasning af PFAS hos SikkerhedsBranchens medlemmer er vigtig. Der findes adskillige håndildslukkere og trolleys på det danske marked i dag som indeholder PFOA,” siger Thommas Henriksen, der er formand for udvalget for håndildslukkere i SikkerhedsBranchen.

Smarte stoffer er skadelige og svære at slippe af med

PFAS-stofferne mistænkes generelt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Der er stadig meget, vi ikke ved om helbredseffekterne på langt sigt af at have PFOA i kroppen. Om de bedst undersøgte PFAS-stoffer ved vi dog, at de kan have negative effekter på leveren og immunsystemet og påvirke fertiliteten, skriver Miljøstyrelsen.

Men selvom stofferne kan være skadelige, har de også nogle nyttige egenskaber, og derfor findes de i rigtig mange forskellige produkter. Blandt andet elektronik, i smøremidler til maskiner, i rørføringer, i produktion af plastik, maling og tekstiler, og mange andre steder.

Da produkterne er så udbredte, og stofferne ikke bliver nedbrudt i naturen, har det betydet, at mængden af PFAS omkring os – og inde i os – har været stadigt stigende i mange år. Og selv, hvis man aktivt prøver helt at undgå stofferne, er det svært, fordi PFAS nu findes i små mængder mange steder i miljøet, herunder i grundvand og endda i regnvand.

Derfor er der kommet større og større fokus på stofferne, og at få dem forbudt, før der kommer for meget i omløb ude i miljøet. Og stoffet PFOA, som SikkerhedsBranchen nu vil stoppe med at bruge, er allerede blevet forbudt i EU, ligesom flere lignende stoffer. Men der er en tidsbegrænset undtagelse i forbuddet, når det gælder brandslukningsskum. Den undtagelse udløber 4. juli 2025, og indtil da må skummet kun bruges på steder, ”hvor alle udslip kan opfanges”. Det gør allerede brugen vanskelig, inden forbuddet træder fuldt i kraft.

Selvom vi nu skal stoppe med at bruge stoffet, kommer det ikke til at gå ud over sikkerheden ellers vores evne til at slukke ildebrande. Ifølge SikkerhedsBranchen er der faktisk ingen reel grund til at bruge stoffet i brandslukningsskum, da der ikke er nogen anvendelser, hvor PFAS-frie alternativer ikke er mindst lige så gode.

Det er i øvrigt værd at huske, at selvom stofferne kaldes "evighedskemikalier" betyder det ikke, at man ikke kan få dem ud af kroppen igen. De bliver langsomt udskilt af sig selv, så hvis man begynder at indtage mindre af dem, falder koncentrationen i blodet også efterhånden. Det tager cirka 3,5 år at halvere mængden af PFOA i kroppen, viser forskning fra Sverige.