Virksomheder lover at stoppe kæmpe tøjspild

En lang række danske tøjmærker lover nu at stoppe med at sende helt nyt tøj til forbrænding, hvis det ikke kan sælges. Men fra flere sider lyder der også krav om politisk handling for at stoppe spildet.

I alt 50 virksomheder har nu skrevet under på, at de ikke længere vil kassere tonsvis af tøj, der ikke fejler noget. Løftet kommer som følge af en undersøgelse, som affaldsrådgivningsfirmaet Econet gennemførte for Forbrugerrådet Tænk. Analysen viste, at danske butikker og tøjproducenter hvert år smider 677 tons helt nyt tøj ud. Det svarer til omkring tre millioner t-shirts.

Dermed ender tøjet med at gå op i røg i et forbrændingsanlæg uden nogensinde at gøre gavn, og det er ikke bare et problem for de virksomheder, der dermed går glip af at tjene penge på tøjet.

”Produktionen og distributionen af tøj- og tekstil udgør en af de største belastninger for vores miljø og klima, og det virker helt meningsløst, at der bliver smidt helt nyt, usolgt tøj direkte i skraldespanden,” siger Anja Philips, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Tøjspild skyldes regler og profit

Derfor er tøjproduktion i de senere år i høj grad kommet i fokus som et af de områder, der bør gøres mere bæredygtigt. Og en af de nemmeste måder at nedbringe ressourceforbruget er ved at sikre, at mindre tøj går til spilde.

Desværre er det ikke helt så let, for der er en række konkrete grunde til, at virksomhederne smider tøjet ud. I nogle tilfælde bliver returvarer ganske enkelt kasseret, fordi det er billigere end at betale en medarbejder for at pakke tøjet pænt ind igen, så det kan sælges til en anden kunde. Momsregler kan også betyde, at virksomheder ligefrem skal betale for at give tøj væk til velgørenhed. Derfor er det billigere for virksomheden at sende tøjet til forbrænding. Hvis store mængder tøj ender i genbrugsbutikker, er virksomhederne også bange for, at det kan presse prisen på nyt tøj ned.

Alligevel siger mange i tøjbranchen, at de ønsker at nedbringe tøjspildet. Som følge af analysen henvendte Forbrugerrådet Tænk sig i august og september 2020 til 85 virksomheder, der tilsammen repræsenterer over 100 tøjmærker, og spurgte, om virksomhederne ville være villige til at skrive under på et løfte om ikke længere at sende usolgt tøj til forbrænding. I alt 50 ud af de 85 virksomheder har svaret, at de lover fremover ikke at destruere tøj, men i stedet sende det til genbrug eller genanvendelse.

Klik her for at se listen over virksomheder, der har lovet at stoppe med at destruere tøj

Kræver politisk handling

Der er ikke planer om at kontrollere systematisk, om virksomhederne bryder løftet.

”Et løfte er et løfte, så vi regner selvfølgelig med, at virksomhederne gør som lovet. Men hvis vi finder ud af, at en virksomhed på listen har destrueret nyt tøj imod løftet, vil vi tage kontakt til dem og bede om en rigtig god forklaring. Hvis de ikke har det, bliver vi selvfølgelig nødt til at dele informationen med forbrugerne,” siger Anja Philip.

Organisationen vil også fremover sætte mere fokus på problemet. Sammen med en række danske virksomheder, forskere, foreninger og organisationer - blandt andet Salling Group, Dansk Mode og Textil og Folkekirkens Nødhjælp - har Forbrugerrådet Tænk netop sendt et brev til miljøminister Lea Wermelin, hvor de opfordrer hende til at tage initiativ til en national handlingsplan mod tøjspild.