Verdensmålene er blevet velkendte i Danmark

Endnu engang har kendskabet til Verdensmålene slået rekord, og næsten alle danskere kender i dag de farverige ikoner FN og ved, de repræsenterer mål for verdens udvikling.

Hvis du stopper en helt tilfældig dansker på gaden og spørger, om vedkommende har set eller hørt om Verdensmålene, så er chancen høj for, at svaret lyder nogenlunde sådan. Faktisk kender 85 procent af danskerne i dag de 17 mål for global udvikling med deadline i 2030.

Det fremgår af den seneste årlige kendskabsmåling, som analysevirksomheden Epinion hvert år foretager for Verdens Bedste Nyheder. I alt er 1019 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt, om de har set eller hørt om målene. Målingen er foretaget i slutningen af september 2023.

Analysen viser, at kendskabet til verdensmålene bare er fortsat med at vokse år for år. Sidste år var det således 81 procent af de adspurgte, der havde hørt om Verdensmålene, og året før det var det kun 79.

Samtidig med, at flere har hørt om Verdensmålene, er der også flere danskere, der svarer, at de ved mere om målene. Tilbage i 2020 havde 35 procent ”nogen grad af viden”, men i dag er andelen steget til 39 procent. Og tilsvarende er gruppen, der mener, at de har ”lav grad af viden” faldet fra 56 til 53 procent i samme periode.

Stadig opbakning trods mindre optimisme

Men selvom langt flere danskere i dag ved, at Verdensmålene findes, er der også færre danskere, der tror på, at det er muligt at opnå målene inden 2030. På kun to år siden 2021 er andelen, der mener, det ”i nogen grad” eller ”i høj grad” er muligt at nå Verdensmålene, faldet fra 36 procent til 27 procent. Ifølge rapporten ”kan det ses som udtryk for, at danskerne vurderer, at 2030 kommer tættere på, og der således er kortere tid til at opnå Verdensmålene, og at danskerne derfor vurderer, at det ikke i lige så høj grad er realistisk at nå i mål med Verdensmålene inden 2030”.

Danskernes opfattelse flugter dog også med nyeste statusrapport fra FN, hvor det står klar, at Verdensmålene er bagud og kun vil kunne virkeliggøres, hvis verdens lande i fællesskab gør en ekstraordinær indsats.

Og et af de lande, der bør gøre en ekstra indsats, er Danmark. Det mener hele 82 procent af de adspurgte danskere i undersøgelsen.