”Verden ændrer jo ikke sig selv”: Et nyt hold unge Verdensmålsambassadører er klar

For fjerde gang har en gruppe unge meldt sig som frivillige ambassadører for de 17 Verdensmål, og de har noget til fælles: De vil høres. Du kan møde seks Verdensmålsambassadører her i artiklen.

”Verdensmålene handler jo om at løfte i flok, så det er jeg her for at være med til.”

En workshop er i fuld gang i et knaldorange rum på Roskilde Festival Højskole. En række unge er i gang med skiftevis at stille sig frem og fortælle, hvorfor de vil være Verdensmålsambassadører.

”Jeg er her både for at blive inspireret, men også for at dele inspiration med andre,” siger en anden, der stiller sig frem.

”Verden ændrer jo ikke sig selv,” lyder det fra en tredje.

I seks dage har Roskilde Festival Højskole nemlig udgjort rammerne for Verdensmålsakademiet, hvor et nyt hold af frivillige ambassadører for de 17 Verdensmål er blevet oplært.

Gruppen af ambassadører er divers. Deres alder spænder fra 16 til 30 år, de kommer fra forskellige dele af landet og har forskellige baggrunde. Men derudover har de alle én ting til fælles: De er her, fordi de er unge mennesker, som vil engagere sig i debatten om udvikling og blive klogere på verdens vigtigste plan.

Vil sætte skub i udviklingen

Ét svar går igen, når man spørger ambassadørerne, hvorfor det er vigtigt, at unge blander sig i debatten om Verdensmålene og verden omkring dem: ”Det er jo vores fremtid,” lyder det fra flere af dem.

”Generelt kan der godt være en tendens til, at man snakker om unge i stedet for med unge,” uddyber Christian Orthmann på 24 år. Han er uddannet landmand, og han fortæller, at en del af motivationen for at melde sig til Verdensmålsakademiet var at skubbe til den bæredygtige udvikling, som der er brug for i landbruget.

”Jeg vil gerne være med til at sætte mere skub i det og få de sidste med, så vi kan efterlade erhvervet til en ny generation,” fortæller han.

Nyt netværk af unge danskere skal omsætte Verdensmålene fra håb til handling Læs også
Udgivet

Nyt netværk af unge danskere skal omsætte Verdensmålene fra håb til handling

En ny millionbevilling fra Tuborgfondet gør det muligt at opbygge fællesskab, ejerskab og konkret…

Rikke Dyrberg Georgi er 28 år og kommer fra Århus. Hun mener også, det er vigtigt, at unge bliver hørt.

”Vi skal leve i den verden, som de voksne, der bestemmer lige nu, laver for os,” siger hun.

Hun håber på at kunne komme ud på skoler og folkemøder efter akademiet og snakke med børn om Verdensmålene.

”Nogle gange kan det føles magtesløst, og så er det rart at sprede en glæde og begejstring. Der er Verdensmålene bare en god hype, for det er så sejt, at vi har dem,” siger hun.

Kæmper for sin mand

Der er mange grunde til at være Verdensmålsambassadør – og nogle er mindre opløftende end andre. Aleksandra Mostovaja er 25 år og bor i København, og en af årsagerne til, at hun meldte sig som ambassadør er, at hun i syv måneder har kæmpet for at befri sin mand. Han er fransk-afghansk journalist, som er blevet indespærret af den islamistiske fundamentalistiske gruppe Taliban i Afghanistan.

”Det, der sker med min mand, er jo en menneskerettighedsovertrædelse,” siger hun.

”Han blev taget af Taliban på grund af sit journalistiske arbejde – det er noget, de gør ofte. Han er fransk-afghaner, og jeg har allerede været meget aktiv i Frankrig med kampagnen.”

Hvorfor er du på Verdensmålsakademiet? "Det er vildt svært at formidle om så seriøse emner, som ingen gider at gå op i" Læs også
Udgivet

Hvorfor er du på Verdensmålsakademiet? "Det er vildt svært at formidle om så seriøse emner, som ingen gider at gå op i"

Den 1.-6. august stod den på undervisning i demokratisk forandring, bæredygtighed og kreativ aktivisme…

Udover sit studie som arkitekt og sit frivillige arbejde med at drive en menneskerettighedsgruppe på sit studie arbejder hun altså på at få ham ud af fængslet – og det tror hun, Verdensmålsakademiet kan hjælpe hende med.

”Det her er nyttigt for mig i forhold til, hvordan man bliver en bedre kampagneleder,” siger hun og henviser især til workshoppen i det orange rum. Her fik Verdensmålsambassadørerne nemlig værktøjer og gode råd til at kommunikere og tale foran andre.

”Jeg har lavet mange interviews og taler, og det handler om, hvordan man bruger patos, logos og etos til at få folk til at blive engagerede,” siger hun.

Både danske og udenlandske medier har skrevet om hendes mand, Mortaza Behboudi, og Aleksandra Mostovajas arbejde for at få ham fri.

”Jeg er her for at skabe mere retfærdighed i verden – både med arkitektur, men også i forhold til min mand,” siger hun.

Det fjerde akademi

Det er fjerde gang, Verdensmålsakademiet har uddannet ambassadører.

Ugen på Verdensmålsakademiet været fyldt med workshops, oplæg og taler. Blandt andet har aktivist og kønspolitisk konsulent Emma Holten talt om feministisk økonomi, og åbningstalen søndag blev givet af tidligere minister, folketingsmedlem og formand for FN’s Generalforsamling Mogens Lykketoft.

De spiller fodbold for fremtiden: ”Der sker noget magisk, når man er sammen om et fælles mål” Læs også
Udgivet

De spiller fodbold for fremtiden: ”Der sker noget magisk, når man er sammen om et fælles mål”

Den aktivistiske fodboldturnering for kvinder Global Goals World Cup løb i august af stablen i…

Også personer som tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach, professor emeritus Steen Hildebrandt og journalist og debatredaktør for Politiken Kenneth Lund tog forbi Roskilde Festival Højskole for at dele deres indsigt. Sidst men ikke mindst var en række tidligere ambassadører med til at fuldføre programmet.

Her kan du møde seks af de nye Verdensmålsambassadører:

Aleksandra Mostovaja. Foto: Lauge Eilsøe-Madsen

Aleksandra Mostovaja, 25 år, København

Studerer arkitektur og er medstifter af en menneskerettighedsgruppe på sit studie.

Hvorfor har du meldt dig som Verdensmålsambassadør?

”Jeg brænder for at fremme menneskerettigheder i arkitekturverdenen. Man kan bruge Verdensmålene som et virkelig godt værktøj, når man skal formidle de problemer, der er i verden, og det vil jeg gerne blive klogere på, så jeg kan bruge det til at snakke med blandt andet ledelsen på min uddannelse. Arkitektur er bundet sammen med alle de 17 Verdensmål. Det handler ikke kun om æstetik, og det handler heller ikke kun om Verdensmål nummer 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund, det handler også om, hvordan vi snakker om trivsel og sundhed. Det har nemlig en stor effekt, hvor vi er, og hvad vi er omringet af.”

”En anden grund til, at jeg er her, er, fordi jeg arbejder på en kampagne for at få min mand, som er krigsjournalist, ud af Talibans fængsel. Han er journalist og er fængslet på 7. måned. Så det her er også nyttigt for mig i forhold til at blive bedre som kampagneleder. Da jeg så det her initiativ, tænkte jeg, at selvom jeg har travlt med mange ting, så vil det her give nogle færdigheder, jeg kan bruge til det arbejde.”

Hvad håber du at få ud af denne her uge på Verdensmålsakademiet?

”Jeg håber at blive klogere på Verdensmålene og at blive inspireret af andre. Jeg er allerede blevet enormt inspireret til, hvordan vi kan arbejde sammen.”

Hvorfor er det vigtigt, at unge er en del af debatten om Verdensmålene og bæredygtig udvikling?

”Det handler om diversitet, og hvordan vi ser på demokratiet. Hvis ikke alle er med, er det ikke rigtig demokratisk. Hvis vi ikke har forskellige synspunkter og perspektiver, så bliver verden fattigere, ikke kun økonomisk, men også i forhold til kultur og information. Vi bevæger os ikke fremad, hvis vi kun har de samme perspektiver i demokratiet, og unge har ofte andre synspunkter end ældre. Jeg tror, det er enormt sundt at kunne starte diskussioner på et grundlag af empati, respekt og forståelse på tværs af generationer.”

Christian Orthmann. Foto: Lauge Eilsøe-Madsen

Christian Orthmann, 24 år, Midtfyn

Uddannet landmand, medlem af hovedbestyrelsen i Landbo Ungdom.

Hvorfor har du meldt dig som Verdensmålsambassadør?

”Jeg vil gerne være med til at vise, at der er håb, at der er så meget, der kan gøres, og at der faktisk også bliver gjort rigtig meget. Så vil jeg gerne være med til at vise, at Verdensmålene er for alle – og få dem ud i mit erhverv og sørge for, man få mere ejerskab over dem i landbruget.”

Hvad håber du at få ud af denne her uge på Verdensmålsakademiet?

”Jeg håber at få en større forståelse for Verdensmålene, så jeg kan komme ud til virksomheder og snakke om, hvordan de kan bruge dem – også landbrugsvirksomheder. Og så håber jeg på at kunne arbejde med at få implementeret Verdensmålene som en naturlig del på erhvervsskolerne og være med til, at vi får flere erhvervsskoleuddannede med på det her akademi.”

Hvorfor er det vigtigt, at unge er en del af debatten om Verdensmålene og bæredygtig udvikling?

”Generelt kan der godt være en tendens til, at man snakker om unge og ikke med unge. Jeg synes, det er vigtigt som ungt menneske at vise, at vi også har lyst til at blande os, og at vi også har synspunkter, der er lige så legitime som andre synspunkter. Det er vigtigt at vise, at der er nogle unge, der tager tingene seriøst. Vi vil gerne tales til og vi vil gerne tales med, men ikke om.”

Rikke Dyrberg Georgi. Foto: Lauge Eilsøe-Madsen

Rikke Dyrberg Georgi, 28 år, Århus

Uddannet i folkesundhedsvidenskab, arbejder ved CISU og arbejder frivilligt for bl.a. IMCC.

Hvorfor har du meldt dig som Verdensmålsambassadør?

”Det så rigtig fedt ud. Jeg har lavet meget bestyrelsesarbejde, så jeg trængte til at blive rusket lidt op og få inspiration fra andre frivillige. Verdensmålene er noget, jeg mest har set som en nål, så jeg ville gerne dykke mere ned i dem, og hvad de egentlig indebærer.”

Hvad håber du at få ud af denne her uge på Verdensmålsakademiet?

”At blive klogere på Verdensmålene og at få nogle værktøjer til at formidle dem. Og selvfølgelig at møde en masse søde mennesker og at få et netværk. Det er superfedt, at vi har samlet så mange aldre. Der er nogen, der lige er gået ud af folkeskolen, og jeg er en af de ældre. Det er fedt at få perspektiver fra andre om, hvad man tænker om verden.”

Hvorfor er det vigtigt, at unge er en del af debatten om Verdensmålene og bæredygtig udvikling?

”Jeg synes for det første, at det er vigtigt, fordi vi er fremtiden. Vi skal leve i den verden, som de voksne, der bestemmer lige nu, laver for os. Jeg synes, det er vigtigt, fordi vi har andre perspektiver. Vi kan komme med et friskt pust, vi kan mere nysgerrigt spørge, hvorfor gør vi, som vi gør?”

Manpreet Singh. Foto: Lauge Eilsøe-Madsen

Manpreet Singh, 25 år, Gladsaxe

Arbejder som konsulent i Deloitte, er formand for Sikh Ungdom og bestyrelsesmedlem i Mino Ung København.

Hvorfor har du meldt dig som Verdensmålsambassadør?

”Verdensmålene har altid virket interessante, de har givet mig meget håb og har draget mig lidt. Jeg har altid haft en faglig interesse for dem. Jeg har været frivillig i forskellige organisationer, så jeg tænkte, at Verdensmålsambassadør kunne være et nyt skridt i den rigtige retning.”

Hvad håber du at få ud af denne her uge på Verdensmålsakademiet?

”Jeg håber på at få redskaber til at trække Verdensmålene ud i samfundet i Danmark, både på min arbejdsplads og i de foreninger, jeg er aktiv i. Igennem netværket håber jeg at finde nogen, man kan alliere sig med, men også at kunne bruge de ressourcer, der bliver stillet til rådighed, så man kan tage initiativet videre, formidle det og skabe håb til handling.”

Hvorfor er det vigtigt, at unge er en del af debatten om Verdensmålene og bæredygtig udvikling?

”Jeg føler, der er mange i vores generation af unge mennesker, som gerne vil have, at verden bliver bedre. Det er vores fremtid, derfor er det så vigtigt, vi engagerer os i den. Når man ikke helt formår at forstå det aftryk, vi sætter på jorden lige nu, er det let, når man er 40-50 år, at tænke, ”det går nok.” Men når man som ung ser de fremtidsudsigter, vi har sat, og det ikke virker som om, vi afviger fra den bane, er det rigtig vigtigt, vi unge blander os.”

Sara Læssøe Nielsen. Foto: Lauge Eilsøe-Madsen

Sara Læssøe Nielsen, 22 år, Køge

Begynder at studere statskundskab efter sommerferien, og er frivillig i organisationen Nyt Europa.

Hvorfor har du meldt dig som Verdensmålsambassadør?

”Jeg har altid tænkt, det var lidt sejt. Jeg har lige gået på højskole, hvor vi har snakket om mange af de store problematikker, verden står over for, og jeg tror, Verdensmålene er et universelt sprog til at italesætte de her problematikker. Jeg tænkte, det var en god mulighed for at lære mere om dem – men også at kunne forholde mig kritisk til dem.”

Hvad håber du at få ud af denne her uge på Verdensmålsakademiet?

”Jeg håber at blive klædt på med et dybere vidensgrundlag om Verdensmålene og at få historien på plads, men også at kunne gendrive nogle af de modargumenter, der er mod dem – og så at kunne have helt klart for øje, hvorfor Verdensmålene er vigtige, og hvorfor vi skal holde vores politikere op på dem.”

Hvorfor er det vigtigt, at unge er en del af debatten om Verdensmålene og bæredygtig udvikling?

”Det er os, der skal leve i den verden, vi prøver at skabe – og jeg tror, unge er bedre til at tænke uden for de kasser, man normalt tænker i. Problematikkerne er også tættere på os. Det, man blev undervist i om klima for 30 år siden i folkeskolen er meget anderledes, end det man bliver undervist i i dag.”

Amanda Vijauakumar. Foto: Lauge Eilsøe-Madsen

Amanda Vijayakumar, 24 år, Vig

Læser en kandidat i International Politics and Governance.

Hvorfor har du meldt dig som Verdensmålsambassadør?

”Jeg er meget interesseret i Verdensmål 16 om at have stærke institutioner. Jeg blev opfordret af en veninde til at søge ind, fordi jeg helt sikkert ville møde andre med de samme interesser. Det er virkelig fedt at være her, jeg har taget meget ind og fået nogle enormt gode værktøjer.”

Hvad håber du at få ud af denne her uge på Verdensmålsakademiet?

”Jeg håber at få mere indblik i, hvordan man egentlig er Verdensmålsambassadør. Der er alligevel 17 Verdensmål, som vi skal prøve at nå inden 2030. Jeg vil mest tage det med herfra, hvordan jeg oplyser om Verdensmålene til andre og får folk til at huske det, jeg fortæller.”

Hvorfor er det vigtigt, at unge er en del af debatten om Verdensmålene og bæredygtig udvikling?

”Det er det, fordi det er os selv, der skal skabe vores fremtid. Hvis vi ikke kommer ud og oplyser om Verdensmålene, vil det påvirke vores hverdag i fremtiden. Hvis vi ikke har stærke institutioner, som lytter til, hvad unge siger, så vil vi måske sidde i en situation, når vi bliver ældre, hvor vi fortryder ikke at have kæmpet mere for det her. Og når man taler fra ung til ung, så er der større sandsynlighed for, at man forstår det, der bliver sagt.”

Der er i alt 44 Verdensmålsambassadører på årgang 2023. Foto: Lasse Bak Mejlvang