Unge er klar til kamp på fredsdag

Ungdomsøen afholder festival på Den Internationale Fredsdag. Her vil unge kunne udveksle idéer og løsninger til en bedre verden.

Omringet af den smukkeste udsigt og skvulpende bølger ligger et gammelt Middelgrundsfort på en ø i Øresund. I 2019 blev øen centrum for hele Danmarks ungdom med fokus på fællesskab, friluftsliv og udfordringer og blev døbt Ungdomsøen. På Ungdomsøen vil der sidst i september i år blive afholdt en festival med en forventet deltagelse af mere end 200 unge, der ønsker at være med til at påvirke deres fremtid og skabe en mere bæredygtig verden. Et bål vil blive tændt på øen og brænde i et skæbnesvangert døgn.

Det sker på Den Internationale Fredsdag d. 21. september, som siden 1981 er blevet markeret i forbindelse med åbningen af FN’s Generalforsamling. I 2001 blev et helt døgn dedikeret til fred og opfordring til våbenhvile og ingen vold.

Tre nylige udklækkede ambassadører fra Verdensmålsakademiet skal være med på øen og give en hjælpende hånd til at konkretisere det fælles ønske om at gøre godt. Anne Skamris Holm er en af ambassadørerne.

”Grunden til, at vi er med til begivenheden, er for at drage fokus på Verdensmålene. Vi tror nemlig på, at det er essentielt at inkludere de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling, hvis skal arbejde hen mod en retning af en fredeligere verden. Vi vil også gerne rette opmærksomhed på de mål, der ikke til dagligt er så stort et fokus på,” fortæller hun.

Der vil blandt andet være livestreaming på øen fra lignende events rundt omkring i verden, hvor de unges håb og frygt for fremtiden vil blive diskuteret. Øen ligger en lille færgetur fra FN-byen og er en ø løftet af unge, for unge. Derfor er det også et oplagt sted at afholde et event her, hvor unge kan komme med løsninger og handlingsforslag til en bedre verden.

Ændre en lille smule hos mange mennesker

Det er City Transformers, der står for eventet. De er en forening, der har fokus på at udbrede kendskabet til FN’s Verdensmål og inspirere borgere i byer og bysamfund til at bidrage aktivt til implementering af de 17 Verdensmål. Her passer Verdensmålsambassadørerne lige ind, der også har et ønske om at udbrede kendskabet.

Verdensmålene omhandler alt fra ressourcerne, vi har her på kloden til menneskerettigheder og bæredygtig udvikling. Der er mange forskellige temaer i spil, og ikke ét er vigtigere end de andre, mener Anne Skamris Holm. Hun fortæller om sine ønsker til Den Internationale Fredsdag på Ungdomsøen.

”Jeg håber, at vi som Verdensmålsambassadører kan ændre en lille smule hos mange mennesker. Vi vil gøre Verdensmålene lettere forståelige og lettere at arbejde med. Der er efterhånden mange, der kender til målene; nu er næste step at udbrede viden om de 169 delmål, som er essentielle for konkret handling,” siger hun.

Anne Skamris Holm mener, at hun i stor grad tager det, hun lærte på Verdensmålsakademiet tidligere i år, med sig til Den Internationale Fredsdag på Ungdomsøen.

”Vi lærte blandt andet om konstruktiv journalistik og formidling. Vi lærte at formidle i øjenhøjde og hvordan, vi kan hjælpe med at omsætte Verdensmålene til hverdagsmål. Til den Internationale Fredsdag vil vi være til rådighed som ambassadører. Vi er klar til at tage dialogen op, udfordre og sætte refleksioner i gang om, hvordan man for eksempel kan arbejde med Verdensmålene i ens arbejdsliv og privat”.

En verden til forskel

Anne Skamris Holm fortæller, at hun håber at kunne være med til at ændre tilgangen til Verdensmålene ved at gøre dem lettere forståelige og lettere at arbejde med.

Planen for fredsdøgnet er ikke fastlagt endnu, men lige nu er idéen, at ambassadørerne skal kortlægge, hvilke konkrete Verdensmål de andre aktører arbejder med under eventet, samt hvordan de gør det. Så de kan søge inspiration hos hinanden. Hun runder af:

”Vi ønsker at udbrede en forståelse af, at man ikke kan gøre en verden til forskel på hvert af målene, men man kan finde et par af målene at fokusere på og virkelig gøre en forskel der. Det kan man blandt andet gøre ved at kigge på de tilhørende delmål og koble det på sin organisation, virksomhed eller egen hverdag. Hvis vi skal nå i mål inden den nære deadline i 2030, kræver det reel, seriøs handling. Ikke først i morgen, men nu”.