To tømrerlærlinge har været til Danmarks første grønne svendeprøve. De baner vejen for grønnere håndværk herhjemme

Klimaomstilling kræver, at de danske håndværkere får grønne kompetencer. Nu kan tømrere blive udlært i bæredygtige byggemetoder og materialer.

For første gang nogensinde i Danmark har to tømrerelever været oppe til en grøn svendeprøve. I deres praktiske svendestykke erstattede de klimaskadelige materialer som plastik, cement og mineraluld med forskellige grønne alternativer.

Og det baner vejen for, at tømrere over hele landet fra nu af kan blive udlært med en grøn svendeprøve.

De to tømrerelever Martin Sejersen og Frederik Thordal Pedersen takkede ja, da de som landets første fik mulighed for at trække en grøn svendeprøve som afsluttende opgave på deres tømreruddannelse. De fik begge den højeste karakter og har modtaget den traditionsrige håndværkermedalje for et exceptionelt svendestykke.

“Vi er virkelig glade og taknemmelig for, at det har kunnet lade sig gøre, og skolen har taget initiativ og arbejdet for at få godkendt den første grønne svendeprøve. Vi synes, at det er vigtigt, at både erhvervsskolerne og eleverne skubber på for, at der sker en udvikling på det her område, og så flere faglærte kan bidrage med holdbare løsninger til gavn for samfundet,” udtaler Martin Sejersen og Frederik Thordal Pedersen.

I Sydhavn udvikler de fremtidens byggematerialer: Halm og hamp skal sætte damp på den grønne omstilling Læs også
Udgivet

I Sydhavn udvikler de fremtidens byggematerialer: Halm og hamp skal sætte damp på den grønne omstilling

Klimakrisen betyder, at vi skal væk fra cement, stål og stenuld. Nu skal danske tømrere lære at…

Begge tømrerelever er også engageret i foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, der arbejder for at få mere bæredygtighed ind på erhvervsskolerne og ud i virkeligheden.

Klimavenligt byggeri

Faktisk er arbejdet med at udvikle en grøn svendeprøve startet nedefra, forklarer David Rangan, der er projektleder ved Videnscenter for Håndværk og ved NEXT Uddannelse København, der har afholdt svendeprøven.

”Det kommer fra lærlingenes eget ønske om at blive uddannet til en fremtid, hvor vi skal bygge meget mere bæredygtigt,” siger han, ”og pilotprojektet blev startet af Lærlinge for Bæredygtighed”.

Det krævede en masse arbejde med at udvikle en grøn svendeprøve, forklarer David Rangan, der selv er tidligere tømrer og tømrerfaglærer. Det skulle igennem en godkendelsesproces i det faglige udvalg, byggemetoder og byggematerialer skulle godkendes af forskere, der skulle dokumentere, at de kunne overholde krav til eksempelvis brandsikkerhed og fugt.

”Håndværkere skal være sikre på, at løsningerne holder. Ellers skal de bare lave det om. Så når vi introducerer nye byggemetoder, så skal det være helt i orden,” siger han.

Han fortæller, at de to svende byggede et vægelement, hvor plastik, cement og mineraluld blev erstattet med plader i forskellige træmaterialer. Det betyder, at det er mere klimavenligt end normalt byggeri.

”Vi har bevist, at det er meget mere bæredygtigt,” siger han. ”Hvis man bygger et hus med de her metoder, kan CO2-udledningen fra materialer komme ned på en tredjedel”.

Døren er åbnet

Nu har de to nyklækkede svende principielt sparket døren op for grønne tømrere i hele landet.

”Når faglærere underviser og uddanner lærlinge, så er det rettet mod svendeprøven. Så når man kan tage en grøn svendeprøve, så skal man selvfølgelig blive uddannet til det,” siger David Rangan.

Det kræver selvfølgelig først, at de forskellige tekniske skoler er klar til at tilbyde den undervisning. Men processen med at udvikle den grønne svendeprøve har ikke ”bare” lavet materiale til tømrereleverne, men også en hel efteruddannelse til tømrerfaglærere, så de kan blive kvalificerede til at uddanne i de bæredygtige metoder.

Aarhus giver bæredygtigt byggeri en vigtig forlomme i sagsbehandlingskøen Læs også
Udgivet

Aarhus giver bæredygtigt byggeri en vigtig forlomme i sagsbehandlingskøen

Byggeriet er en klimaknast, der udleder rigtigt mange drivhusgasser. Derfor er det vigtigt, at…

”I København er maskinerne kørt i stilling, så man kan gøre det her. Vi har allerede elever fra det næste hold, der gerne vil tage en grøn svendeprøve,” fortæller David Rangan. ”Og vi oplever meget interesse fra faglærere andre steder rundt i landet, for de har jo også elever, der gerne vil lære at bygge bæredygtigt. Og nu er der kommet en godkendt og legitim måde, hvor faglærere kan uddanne sig mod det”.

Han håber ikke bare, at der vil komme mange flere grønne tømrere i fremtiden. De andre håndværksfag har også store potentialer for at faggrupperne kan lære mere bæredygtige metoder, mener han.

”Hvis tømreruddannelsen kan, så kan andre også,” siger David Rangan.