Strøm på festen: Årets pride-parade er helt elektrisk

Den årlige Pride-parade løber igennem Københavns gader lørdag d. 19. august, men i år er det slut med bilos og larmende motorer. Som den første parade i verden er alle køretøjerne nemlig eldrevne.

Hvert år i august er der en parade i forbindelse med prideugen i København, der markerer kampen for lige rettigheder til LGBT+-personer. Sidste år deltog 30.000 personer i selve paraden.

Paraden er en farverigt optog af både gående og pyntede lastbiler, der fylder gaderne og fejrer mangfoldigheden i København. Og i år er der sket noget nyt, for som den første i verden er alle køretøjer i årets parade drevet på el.

”Det er selvfølgelig bedre for miljøet, men det betyder også, at folk, der ser på ruten, ikke indånder dieseldampe, så det er bedre for alle parter,” siger Steve Taylor, der er sekretariatschef hos Copenhagen Pride, som arrangerer paraden.

Egentlig var det først planen, at paraden skulle køre på el i 2024 som en del af den bæredygtige plan for pride-arrangementet, men efter samtale med deres partnere, fandt de ud, af det allerede kunne lade sig gøre i år.

”Så sagde vi, ja, hvorfor ikke? Nu er vi verdens første pride til at have en helt elektrisk parade,” siger Steve Taylor.

25 lastbiler på el

Før Copenhagen Pride tog den endelige beslutning om at skifte til el-lastbiler, undersøgte de sikkerheden omkring dem. For lastbilerne i optoget kører med meget lav hastighed, men stopper mere brat end benzin- og diesellastbiler.

”Vi testede sikkerheden omkring de eldrevne lastbiler og krydsede alle boksene af med stor tilfredshed,” siger han.

Derfor kører alle 25 lastbiler i årets parade på el, og som noget nyt har det også været muligt at leje lastbiler igennem organisationen Copenhagen Pride, men det er ikke et krav.

”Prisen for at leje en lastbil i år er lidt højere, end den har været de andre år, men det er ikke en stor stigning,” siger Steve Taylor. ”Det er på en måde vigtigere for os at være grønne og bæredygtige,” tilføjer han.

Bæredygtige events

Copenhagen Pride har i flere år arbejdet på at gøre prideugen mere bæredygtig. I 2021 skiftede de til genbrugelige plastikkopper til drikkevarerne for at skære engangsplastik væk, og de årlige t-shirts til de frivillige kommer fra det danske firma ELSK, som har fokus på bæredygtig produktion.

”Det er et stort arbejde at gøre Copenhagen Pride bæredygtig, især fordi vi har nogle to arrangementer om året, hvor meget af det vi bruger, kun bruges ganske få gange,” siger Steve Taylor.

Derfor har Copenhagen Pride lagt en plan for, hvordan de skal være mere bæredygtige, og har eksempelvis flyttet produktionen af de støttearmbånd, man kan købe i 7-Eleven og Netto, til Ungarn i stedet for Kina.

”Så rejser armbåndene ikke så langt, og vi kan være sikre på menneskerettighederne for de mennesker, der producerer dem. Også i betragtning af situationen for LGBTI+-personer i Ungarn var vi i stand til at insisterer på, at fabrikken har en pro-LGBT+-politik,” siger han.