Slut med de fleste gratis plastikposer

Ny lovgivning mod plastikaffald betyder, at næsten alle bæreposer kommer til at koste penge fremover, og de knitrende poser bliver helt forbudt.

Næste år skal det koste mindst fire kroner at få en plastikpose til varerne, når man er ude at købe ind, uanset om det er i supermarkedet, i en tøjbutik, eller i et pizzeria. Det har regeringen besluttet med opbakning fra alle partier i Folketinget, bortset fra Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Minimumsprisen vil træde i kraft 1. januar 2021, og kommer oven i den tredobling af plastikafgiften, som er en del af finansloven.

Ifølge aftaleteksten forventes de højere afgifter i sig selv at kunne nedbringe antallet af poser, danskerne bruger, med 40 procent, og dermed nedbringe mængderne af affald. Ifølge brancheforeningen Plastindustrien bruger danskerne hvert år i alt 460 mio. bæreposer om året, hvilket inkluderer både poser af plast og af papir.

Det er ikke noget nyt, at de solide plastikbæreposer med hank koster omkring fem kroner i supermarkederne. Til gengæld medfører den nye lov også, at de tynde knitrende plastikposer med hank, man normalt får til pizzaen eller hos fiskehandleren, nu helt bliver forbudt. I stedet må man medbringe sin egen pose eller købe en af tykkere plastik.

De allertyndeste gennemsigtige poser uden hank, der bruges til frugt og grønt, bliver dog ikke forbudt. Regeringen begynder dette med hensyn til hygiejnen, og at frugt og grønt holder sig længere i en pose.

De nye regler kommer i en tid, hvor danskernes forbrug af bæreposer allerede på vej ned. Ifølge Dansk Industri brugte danskerne 20 procent færre poser i 2019 i forhold til året før.