Skoleelever sætter Verdensmål på forsiden

Vinderne af årets efterårets Mediekonkurrence kåret til prisfest i Politikens Hus.

Mens svenske den 15-årige Greta Thunbergs skolestrejker for klimaet og tale i FN trak overskrifter hele verden, var 5250 danske skoleelever også i fuld gang med at lave aviser om en bedre verden.

Nyhedsmedierne er ofte præget af krige, terror og miljøkatastrofer. Men undersøgelser viser, at særligt unge hellere vil læse om alle de fremskridt, der også sker i verden, som stadig sjældent når forsiden.

Derfor gav efterårets Mediekonkurrence med Politiken, Jyllands-Posten, Ekstra-Bladet og Verdens Bedste Nyheder danske unge muligheden for at ændre det. Opgaven var at lave aviser om unge og Verdensmål ud fra konstruktiv journalistik, der fokuserer på løsninger frem for problemer.

141 aviser og 21 hjemmesider med artikler om innovative løsninger på madspild, plastik i havene og eksempler på unge, der gør en forskel, interviews med virksomheder, borgmestre og endda landets finansminister blev sendt ind til en kritisk jury af journalister fra Ekstra-Bladet, Jyllands-Posten, Politiken og Verdens Bedste Nyheder.

Både indhold og layout i otte aviser og hjemmesider lavet af skoleklasser fra Jylland, Fyn og Sjælland skilte sig særligt ud, og deres indsats blev kåret til en prisfest i Politikens Hus den 23. januar. Her hyldede ordsmeden Per Vers aviserne med freestyle rap, eleverne fik også rosende ord og medaljer med på vejen af udviklingsmister Ulla Tørnæs og chefredaktørerne fra de forskellige aviser.

Generation Verdensmål er i gang

Unge i dag efterspørger ikke kun nyheder om løsninger på klodens udfordringer, de vil også selv gøre noget. ”De bliver kaldt Youtube-generationen. Men globale undersøgelser viser faktisk, at unge i dag er mere engagerede i at ændre verden, end nogensinde før. De mange imponerende og kreative aviser og hjemmesider om Generation Verdensmål er et stærkt eksempel på, at det også gælder i Danmark,” siger Thomas Ravn-Pedersen, direktør i Verdens Bedste Nyheder.

Mediekonkurrencen er støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje, som finansierer formidling om globale udfordringer og løsninger med Verdensmålene som ramme.

”Mediekonkurrencen er et innovativt formidlingsprojekt, der både gør danske elever klogere på verdensmålene og klæder dem på til at lave konstruktiv journalistik på verdens vegne. Der har aldrig været flere unge i verden, og de unge skal med, hvis vi skal sikre Verdensmålene. ’Generation Verdensmål’ giver de unges ideer og løsningsforslag spalteplads og har forhåbentlig vakt deres lyst og mod på at arbejde for en mere bæredygtig verden,” siger Ulla Tørnæs.

Se vinderaviserne

Ekstra Bladet avis 6.- 7. klasse:

Strandmølleskolen – 7.A - Strandmøllenews 

Politiken avis 6. – 7. klasse:

Endrupskolen – 7.X og 7.Y - Målvogterne

Jyllands-Posten avis 6. – 7. klasse

Himmerlands Ungdomsskole - Journa10, HU A - FREMTID

Nyhedssite 6. – 7. klasse

Stensballeskolen – 7.Y – Fokus

Ekstra Bladet avis 8. – 10. klasse:

Aarupskolen – 8.D – I går, i dag, i morgen

Politiken avis 8. – 10. klasse

Bernadotteskolen – 9.A - Bernatidende

Jyllands-Posten avis 8. – 10. klasse

Klitmøller Friskole – ”Laks” – Klitmøller good news

Nyhedssite 8. – 10. klasse:

Vester Skerninge Friskole – 8. Klasse - Verdensmål2030