Sådan spotter du hvaler i Danmark - helt bæredygtigt

Du behøver hverken rejse til eksotiske lande eller hoppe ombord på en guidet bådtur for at opleve hvaler – hvalsafari er kun et stensmut fra vores egne danske kyster.

Efter verden mere eller mindre har været lukket ned i snart et år, fantaserer de fleste af os nok om oplevelser udover de samme gåture i skoven og Netflix på tv’et.

Faktisk gemmer Danmarks farvande på en lille perle, som du måske ikke har opdaget endnu.

Det er nemlig ikke kun på Island, New Zealand eller andre destinationer langt borte, at man kan tage på hvalsafari. Flere steder langs de danske kyster kan man være heldig at spotte verdens mindste hval – nemlig delfinens nær så berømte fætter: marsvinet.

At tage på hvalsafari rundt i Danmark giver mulighed for at opleve hvalerne i deres naturlige miljø – og så tilmed på en bæredygtig måde, der hverken skader naturen eller dyret.

Læs også: Verdensrekord til Fyn for græs under vandet

På opdagelse efter hvaler

Marsvinet er den eneste hval, der yngler i Danmarks og findes i både Storebælt, Lillebælt, Skagerrak, Nordsøen og ses også langs Vesterhavet. Ifølge Birgith Sloth, der er uafhængig biolog og tidligere Miljøministeriets repræsentant i Den Internationale Hvalfangstkommission, er det nemt at spotte marsvinet, da de svømmer helt ind til omkring ti-tyve meter fra kysten, og særligt i vindstille vejr kan man se små rygfinner dukke op af vandet.

Birgith Sloth nævner også, at der ved vores kyster er flere naturbeskyttede områder, kaldet NATURA 2000-områder, hvor der tages hensyn til marsvin. Et af områderne findes fra Hornbæk langs kysten til Rågeleje.

”Den lille hval er utrolig aktivt. Den boltrer sig i områder på 100 kvadratkilometer og jager op til 3000 fisk om dagen. Og så er den virkelig intelligent – den kan blandt andet genkende sig selv, hvis den ser sig i et spejl,” fortæller Birgith Sloth.

I Danmark er vi så heldige at have rigtig gode muligheder for at se hvaler i det fri, siger Birgith Sloth. Også ifølge Kenan Seeberg fra World Animal Protection Danmark er det den eneste bæredygtige måde at spotte marsvin på.

Også ifølge Gitte Buchhave, som er direktør hos dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protections Danmark, er det den mest bæredygtige måde at opleve marsvin på.

Læs også: Danmark får verdens førende dyregrundlov

World Animal Protection Danmark har lavet en liste over steder, hvor man kan være heldig at spotte den lille hval:

Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen
Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen
Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen
Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen