Rabat på elregningen får virksomheder til at spare på strømmen

Med et tilskud til elregningen fra Energistyrelsen i lommen investerer energiintensive selskaber i projekter, der sænker energiforbrug. Det sparer mere end 73.000 tons CO2 om året.

Energistyrelsen har i en årrække indgået aftaler om energieffektiviseringer med en bred palet af virksomheder, der bruger meget energi i deres produktion. Mod et tilskud til deres PSO-afgift, der er en del af elregningen, forpligter virksomhederne sig til at skære på deres energiforbrug.

Nu er de første opgørelser fra ordningen mellem 2015 og 2018 kommet, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse. Resultaterne fra de første 80 ud af 110 deltagende virksomheder viser, at ordningen førte til 852 energispareprojekter, der i alt har sparet atmosfæren for cirka 73.300 tons CO2 hvert år. Energiforbruget er sænket med 333.500 MWh, hvilket er cirka seks procent af virksomhedernes strømforbrug, og som rundt regnet svarer til energiforbruget i 15.000 typiske enfamiliehuse.

Læs også: Offentlig støtte til grøn teknologi virker

Investeringerne tjener sig hjem

Virksomhederne får et tilskud til deres elregningen, men de skal selv betale for energispareprojekterne. Investeringerne i energieffektiviseringerne betyder så til gengæld, at virksomhederne bruger mindre energi, så investeringerne tjener sig ofte hjem igen. Opgørelsen fra Energistyrelsen viser, at 70 procent af energispareprojekterne tjente sig selv hjem efter fem år.

Eksempelvis fik 23 plastvirksomheder i perioden 2015-2018 tilskud til at lempe deres PSO-afgift med i alt 51 millioner kroner, skriver brancheforeningen Plastindustrien. Det betød til gengæld, at virksomhederne samlet investerede cirka 60 millioner kroner i 208 energispareprojekter, som i gennemsnit tog 3,8 år at betale sig hjem. Det resulterede i en CO2-besparelse på 5.000 ton fra de 23 virksomheder.

I øjeblikket er 79 virksomheder, der arbejder med alt fra cement og tegl til papir- og papproduktion, med i ordningen.

Læs også: Danske virksomheder har stigende interesse for Verdensmålene