Håndværkerelever på rejse til Kenya lærer om bæredygtighed på nye måder

Der er mange måder at tænke bæredygtighed på. Det er én af de ting, en dansk snedkerelev lærte, da hun rejste til Gilgil i Kenya for at istandsætte en skole med både danske og kenyanske erhvervselever.

Der skal mere fokus på bæredygtighed i undervisningen på de danske erhvervsskoler.

Det er tanken bag et samarbejde, der har sendt elever fra tre danske erhvervsskoler til Kenya for at arbejde med elever fra en lokal erhvervsskole.

De tre skoler, NEXT København, Rybners i Esbjerg og Herningsholms Erhvervsskole i Herning, har haft en gruppe af snedker- og tømrerelever og deres lærere afsted til provinsbyen Gilgil i Kenya for at samarbejde og udveksle erfaringer med elever fra den kenyanske erhvervsskole Comboni Polytechnic.

Eleverne fra de fire erhvervsskoler brugte 14 dage på at samarbejde om at restaurere en skole i et slumkvarter i Gilgil.

Senere på året rejser de kenyanske håndværkerelever til Danmark for at fortsætte samarbejdet. Foto: Cathrine Saltbæk Tverskov

En af de elever, der var afsted, er 25-årige Emilie Kallager, som er snedkerelev på NEXT København. Hun var med til at istandsætte blandt andet borde, bænke og tavler i klasselokalerne på skolen sammen med både de andre danske og kenyanske elever. Hun fortæller, det var en lærerig tur for hende – især i forhold til at møde nye mennesker.

Selvom Emilie Kallager og de andre elever havde forskellige erfaringer, kunne de lære af hinanden, fortæller hun, blandt andet lærte de kenyanske elever de danske, hvordan man arbejder i hårdere træsorter, end dem, vi er vant til i Danmark – og på det større plan, har turen blandt andet givet Emilie Kallager indsigt i, at der er mange måder at arbejde med bæredygtighed.

Bæredygtighed på en anden måde

“Det, jeg bed allermest fast i, i forhold til bæredygtighed er, at de kenyanske elever er meget opmærksomme på, at al materiale, de arbejder med, bliver genbrugt. De spurgte også, “hvad gør I, når der ikke er mere træ?” og det er jo slet ikke noget, vi havde tænkt over – for vi tænker bæredygtighed på en hel anden måde,” siger Emilie Kallager og fortsætter:

“Når vi indkøber træ, sørger vi for det kommer fra steder, hvor der bliver plantet nye træer igen, når det bliver fældet. Til gengæld bruger de hele træet, hver gang de fældet et træ.”

Når eleverne går mere og mere op i bæredygtighed, må skolerne komme dem i møde Læs også
Udgivet

Når eleverne går mere og mere op i bæredygtighed, må skolerne komme dem i møde

Nu kan uddannelsesinstitutioner få systematisk hjælp til bæredygtighedsarbejdet både i og udenfor…

Hun håber, de to måder at tænke bæredygtighed på i højere grad kan kombineres.

Tilbage på skolen i Danmark har hun forsøgt at tænke mere på genbrug i sit arbejde.

“Jeg og de andre elever har været opmærksomme på det - når vi for eksempel mangler en kantliste, så går vi hen til spildmaterialer eller kigger på det træ, der skal smides ud, for at se, om der er noget, vi kan bruge, i stedet for at hente nyt fra trælageret,” siger hun.

Samarbejde giver bedre, andre idéer

En af de lærere, der var med på turen til Gilgil, er Arek Kulon. Han er snedkerfagslærer på NEXT København, og han har især bidt mærke i, at eleverne oplevede nye måder at arbejde på.

“Dét, jeg ser som bæredygtigt i projektet, er, at eleverne lærer at samarbejde med andre på trods af udfordringer,” siger han. “Man får bedre idéer, andre idéer, og man får løst nogle problemer.”

Snedkerlærer Arek Kulon mener, at de danske snedkerelever fra NEXT København ikke nødvendigvis lærte mere af det, de kunne i forvejen, men de lærte anderledes - og ikke nødvendgvis det, som Arek Kulon havde forventet. Foto: Cathrine Saltbæk Tverskov

Han fortæller, eleverne på turen ikke nødvendigvis lærte det, han havde forventet, men at de til gengæld lærte noget helt andet.

“Når man tænker på at lære noget, så tænker man måske, at man bygger videre på det, man allerede har lært, man går højere op i systemet. Men her tror jeg, at eleverne ikke lærte mere af det, de kunne i forvejen, men de har lært anderledes. Der er en læring i, at man sagtens kan skabe, selvom man ikke har særlig meget at skabe med,” fortæller han.

Mange danske elever henter inspiration

Det er ikke første gang, danske erhvervsskoleelever er rejst til udlandet for at hente inspiration og dele viden med elever fra andre dele af verden.

Der er flere eksempler på elever, der har besøgt afrikanske lande for at udveksle læring og erfaringer. Blandt andet har Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten et samarbejde med en teknisk skole i Tanzania om at installere solceller på en lokal skole, og FGU-elever og elever fra Hotel og Restaurationsbranchen besøger Kenya og bliver trænet på regionens største kokkeskole.

Næst skridt i samarbejdet mellem de danske erhvervsskoler og skolen i Gilgil i Kenya er, at en gruppe af de kenyanske elever kommer til Danmark, hvor de skal samarbejde om at udvikle et nyt, bæredygtigt hus, fortæller Arek Kulon.

Erhvervsskoler gør kedelige græsplæner til oaser for bier og sommerfugle Læs også
Udgivet

Erhvervsskoler gør kedelige græsplæner til oaser for bier og sommerfugle

En række danske erhvervsskoler er gået i gang med at gøre deres udearealer mere vilde og naturlige. Det…