Grønne svende skal bygge bæredygtigt

Fremover kan danske lærlinge inden for træfagene vælge at blive grønne svende med speciale i bæredygtigt byggeri.

I 2024 vil en nyudlært håndværker for første gang stå med sit svendebrev i den ene hånd, og en særlig certificering i bæredygtigt byggeri i den anden. Det er planen og ambitionen for pilotprojektet ”Lærlinge for Bæredygtighed”, der gennemføres af Træfagene for Bæredygtighed.

Træfagene for Bæredygtighed er et samarbejde imellem en gruppe tømrerlærlinge, uddannelsesinstitutionen NEXT og RCE Denmark.

NEXT er Danmarks største ungdomsuddannelsesinstitution, der blandt andet uddanner alle Storkøbenhavns tømrere.

Samarbejdet er opstået, fordi lærlingene selv har efterspurgt at lære noget om bæredygtigt byggeri.

"Vi finder det absolut nødvendigt at tage ansvar for vores fagområdes klimaaftryk," siger gruppen af lærlinge, der står bag bag Lærlinge for Bæredygtighed.

Med pilotprojektet vil den første generation af lærlinge inden for træfagene kunne vælge at specialisere sig indenfor byggemetoder, der støtter op om den bæredygtige udvikling.

Baseret på forskningsbaseret viden og anvendt praksis har NEXT sammensat et bud på et konkret bæredygtigt byggeri, som passer indenfor rammerne af det normale pensum. Dette bliver alle lærlinge undervist i som en naturlig del af den normale undervisning. På hvert hold kan 2 - 4 elever vælge fysisk at bygge deres hovedprojekt med materialer og metoder fra det bedste eksempel.