Grønne energiteknologier hitter i udlandet

Den danske eksport af grøn energiteknologi steg markant i 2019. Det er særligt vindmøller, der driver udviklingen.

Danmarks grønne energiteknologiske løsninger og produkter er eftertragtet i udlandet. Sidste år steg eksporten af grøn energiteknologi med 20 procent, viser en rapport fra DI Energi, Dansk Energi, Energistyrelsen, Wind Denmark og Dansk Fjernvarme. I dag udgør grønne løsninger 72 procent af den samlede danske eksport af energiteknologi på 122,6 mia. kroner. Det glæder klima-, energi- og forsyningsministeren.

”Tallene viser med al tydelighed, at de danske grønne energivirksomheder har godt fat i de internationale markeder. Det er vigtigt, for det er afgjort det, Danmark skal leve af i fremtiden. Det viser klart, at grønt lederskab ikke kun er godt for klimaet, men også for konkurrenceevnen”, siger Dan Jørgensen (S), klima-, energi- og forsyningsminister.

Læs også: Bornholm og Samsø er EU's bedste øer til grøn energi

Eksport af vindmøller slår rekord

Det er især efterspørgslen på vindmøller, der sætter gang i stigningen. I 2019 steg eksporten af vindteknologi- og service med 21,4 procent i forhold til året før til i alt 66,5 milliarder kroner. Det er det højeste niveau nogensinde. I dag udgør vindmøller mere end halvdelen af den samlede eksport af energiteknologier- og services.

”Med en eksport på næsten 67 mia. kroner er vindenergi en eksportmotor af de helt store for Danmark. Eksporten er baseret på mange års prioritering af Danmark som udviklings- og produktionsland, og derfor hænger eksport og hjemmemarked tæt sammen også i de kommende år, hvor både den danske og globale økonomi skal genstartes”, siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

De grønne danske energiteknologier bliver eksporteret til hele verden. Den største andel af eksporten sker til lande indenfor de europæiske grænser, hvor Tyskland, Storbritannien og Holland er de største markeder. De seneste år er en stadig større del af danske energiteknologier også blevet sendt til lande udenfor EU, særligt til USA og Kina.

Læs også: Slut med kul i København