Frodige Frejlev Skov bliver foreviget i en årskalender

En årskalender skal sætte fokus på bevarelse af danske skove og naturoplevelser.

Skoven har altid være forbundet med eventyr og mystik. Den har givet inspiration til sagn, malerier, sange, digte og meget mere. Nu har skoven inspireret til en årskalender, hvor billeder af Frejlev Skov pryder siderne. Den er en frodig løvskov på Lolland, og en af landets vigtigste skove for naturen med helt særlige træer og et hav af oldtidsminder.

Fotografen Lasse Bak Mejlvang skildrer skovens artsrige og afsides natur med billeder taget på nostalgiske analoge film. Billederne er taget i det spæde efterår, og der er billeder af alt fra røde og gule trækroner til tykke, slangede rødder:

”Analoge film er tidløst. Min morfar filmede altid med 8mm smalfilm, så at bruge det i dag er som at se et smukt minde for mig. Det er også det, som det her projekt emmer af, at skoven forbliver tidløs, fordi den nu for altid vil bestå,” siger Lasse Bak Mejlvang.

Han fortæller, at han i lang tid har haft et perifert samarbejde med miljøorganisationen Verdens Skove, og at de havde kommunikeret om, at han skulle drage ud i verden og fotografere nogle af de skove som organisationen beskytter. Det blev dog aldrig til noget på grund af Covid-19, men i mellemtiden blev en del af Frejlev Skov købt af 6.000 danskere, der havde investeret i Skovbeviser fra Den Danske Naturfond og Skovcertifikater fra Verdens Skove.

Det er første gang danskerne i fællesskab betaler hver en krone til opkøb af skov og natur i Danmark. Der blev samlet to millioner kroner ind og opkøbt 200.000 kvadratmeter af Frejlev Skov, som skal forblive urørt:

Den Danske Naturfond skriver, at Frejlev Skov er udpeget af forskere på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet som en af landets vigtigste skove for natur og biodiversitet. Det er en gammel naturskov med mange forskellige dyr, planter og svampe. Her lever mange truede og sjældne arter.

Lasse Bak Mejlvang blev også grebet af skovens stemning:

”Jeg fik indsigt i, at jeg ikke behøvede at fotografere Amazonas-regnskoven, for vi har flot natur i Danmark, der fortjener at blive bevaret. Der er et fint budskab i, at folk ikke behøver at rejse til den anden side af jorden for at få en naturoplevelse,” siger han.

En bæredygtig julegave

Årskalenderen skal sælges op til jul med det formål at samle ind til mere urørt skov i Danmark. Lasse Bak Mejlvang ved, at kalenderen nok ikke ændrer verden alene, men en lille forskel er nok:

”Kalenderen er en bæredygtig julegave, der er produceret så klimavenligt som muligt. Helt ned til blækket. Jeg håber, at kalenderen kan være med til at samle penge ind. Der bliver måske ikke samlet penge nok ind til at købe flere hektar skov, men bare det at støtte en smule op om arbejdet for mere urørt dansk natur er vigtigt,” siger han og uddyber:

”Med den fart Danmark har på, når det gælder afskovning, så er det vigtigt, at vi har områder, hvor træerne bliver stående, og hvor ingen nogensinde vil pille ved naturen. Det handler også om den biodiversitet, vi kan få, hvis mennesker ikke blander sig”.

Han afslutter med at fortælle, hvordan det var en helt unik følelse at gå rundt, for det meste alene, i Frejlev Skov med sit analog-kamera.

”Det var lidt en fornemmelse af at gå ind i en mikroskopisk regnskov. Der var ingen mennesker og masser af væltede træer med slyngplanter, så jeg blev forskrækket, hver gang en gren knækkede bag mig. Det var dog bare nogle andre mennesker, der var ude og gå tur”.

Du kan købe kalenderen på Verdens Skoves hjemmeside - shop.verdensskove.org.