Fantasifulde fortællinger lærer børn om Verdensmålene

Verdensmålene behøver hverken være kringlede eller svære at forstå. Med 17 bøger forvandler børnebogsforfatter målene til eventyr i børnehøjde.

FN’s Verdensmål bliver kaldt for den mest ambitiøse plan for en bæredygtig udvikling på kloden. Det er derfor uhyre vigtigt, at klodens fremtidige generation lærer om Verdensmålene. Men med 17 Verdensmål og 169 delmål er målene ikke ligefrem letlæsning for børn – og dog. Det har journalist og børnebogsforfatter Jesper Tornbjerg nemlig fundet opskriften på med bogserien ”Victoria & Verdensmålene”.

I 17 bøger, en til hvert Verdensmål, tager bogens hovedperson, Victoria på 12 år, læseren gennem Verdensmålene i et univers for børn. På Victorias opdagelser lærer både hun og læseren om alt fra at bekæmpe fattigdom til at mindske madspild.

Læs også: Unge fylder værktøjskassen med håb og handling

Kreativitet og nysgerrighed er vejen frem

Jesper Tornbjerg har skrevet om bæredygtig udvikling i over 30 år gennem sit job som journalist. For knap fire år siden blev han opfordret til at skrive en børnebog om klima, og det satte arbejdet med Victoria & Verdensmålene i gang. Han fandt hurtigt ud af, at Verdensmålene var en fantastisk ramme til at fortælle om Victorias oplevelser og lære børn om bæredygtighed, fortæller han:

”De voksne har ikke altid lyttet til det, der er skrevet om klimaet. Derfor sender vi en meget stor økologisk regning videre til den næste generation. Jeg håber, at bøgerne vil forberede børn og give dem inspiration til at ændre fremtidens vaner,” fortæller Jesper Tornbjerg.

Sammen med en række partnerskaber og sponsorer er det gået stærkt, siden de to første bøger så dagens lys for tre år siden. Victoria har rejst hele jorden rundt i bøgerne, og i den virkelige verden har seks af Victoria-bøgerne taget rejsen ind til alle Danmarks 2300 grundskoler. Den tiende bog i serien, Avokado-Mysteriet, er netop udgivet og satte ny rekord – med 20.000 trykte eksemplarer. Her vil 10.000 eksemplarer af bogen blive uddelt med frugt- og grøntkasser fra webshoppen Fresh.Land, som sælger frugt og grønt direkte fra landmænd til forbrugeren.

”Jeg håber, at bøgerne kan lære børn om Verdensmål og bæredygtighed og være med til at forme dem til at blive bevidste borgere i fremtiden,” fortæller Jesper Tornbjerg, men understreger, at børnenes læseroplevelse er mindst lige så vigtig: ”Historien skal være spændende at læse og opmuntre børnenes kreativitet, nysgerrighed og lyst til at udvikle ideer”. Derfor har Rikke Falkenberg Kofoed fra Leg med IT lavet undervisningsmateriale med til hver bog, som kan hjælpe og inspirere skolelærere i hele landet til at undervise i Verdensmålene.

Læs også: Tre stærke kandidater vandt Verdensmålsprisen