Den okkergule pletvinge flakser igen ved Knudshoved Odde efter 200 års fravær

Der er kun få procent vild natur tilbage i Danmark. Derfor genskaber WWF Verdensnaturfonden og en række andre aktører naturen ved Knudshoved Odde på Sydsjælland, hvor 600 sommerfugle nu har fået et nyt hjem.

I begyndelsen af juni udsatte WWF Verdensnaturfonden 600 sommerfugle på Knudshoved Odde. ”Området er helt perfekt for de okkergule pletvinger, fordi der er masser af både foder- og yngleplanter,” siger Anne-Kristine Sverdrup, der er seniorrådgiver inden for dansk natur hos Verdensnaturfonden og arbejder med genoprettelse af naturen i Danmark.

Projektet er en del af et større naturgenopretningsprojekt, der blev sat i gang i 2019. WWF Verdensnaturfonden har bidraget med en naturgave til danskerne i anledning af Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag. I området ved Knudshoved Odde genskaber Verdensnaturfonden 10 hektar natur, med både lysninger og skov.

”Området har været opdyrket frem til 2019, og derfor er sommerfuglen forsvundet, og mange andre insekter er også gået tilbage. Men de seneste år er der lavet nogle store rydninger, lysstillet gamle træer og sået planter og blomster, der er gode for insekter. Så nu er det naturligt at introducere sommerfuglene igen,” siger hun.

Og sommerfuglene er et vigtigt skridt for at skabe mere biodiversitet i Danmark. ”Sommerfuglene er en del af det naturlige økosystem, og netop okkergul pletvinge er næsten forsvundet på Sjælland, og også fra Knudshoved Odde. Derfor er det glædeligt, at partnerne i LIFE-projektet har genoprette den natur, som ellers var forsvundet,” siger hun.

Anne-Kristine Sverdrup der slipper sommerfuglene fri på Knudshoved Odde. Foto: Jonas Lysholdt Ejderskov, WWF.
Anne-Kristine Sverdrup der slipper sommerfuglene fri på Knudshoved Odde. Foto: Jonas Lysholdt Ejderskov, WWF.

Truede arter kommer tilbage

Okkergul pletvinge har tidligere optrådt på rødlisten, som er en oversigt med 1844 truede og sårbare danske arter. Sommerfuglen lever stadig i Jylland og på Fyn, men har ikke været at finde på Knudshoved Odde i 200 år, ifølge Verdensnaturfonden, der arbejder for at vende tab af natur og biodiversitet.

Den okkergule pletvinge er faktisk ikke alene om at blive sat ud på Sydsjælland. I juli måned udsætter Verdensnaturfonden igen sommerfugle, men der er det markperlemorsommerfuglen, der skal på vingerne.

Begge arter har tidligere været på rødlisten. De nye sommerfugle er indsamlet i områder, hvor arterne er bæredygtige og reproducerer sig selv. Derefter er de blevet opdrættet, indtil de nu var klar til at blive sat ud i naturen ved Knudshoved Odde.

”Vi kunne se, at sommerfuglene var glade for at komme ud i deres område. De begyndte med det samme at suge nektar og parre sig,” siger Anne-Kristine Sverdrup. ”Så den næste generation er forhåbentlig allerede sikret”.

Sommerfuglene blev fragtet til Knushoved Odde i netkasser og derfra sat fri. Foto: Jonas Lysholdt Ejderskov, WWF.
Sommerfuglene blev fragtet til Knushoved Odde i netkasser og derfra sat fri. Foto: Jonas Lysholdt Ejderskov, WWF.