De første regionale buslinjer skifter til el

Nu er de første regionale buslinjer blevet omstillet til el. På sigt er det meningen, at alle de regionale busser i Region Hovedstaden og Region Sjælland skal køre på elektricitet.

Både Region Hovedstaden og Region Sjælland har en målsætning at omstille alle buslinjer til el-busser og busser med lignende støj- og miljøfordele.

Indtil nu har det udelukkende været kommunale buslinjer, der er skiftet til el, da de typisk kører kortere distancer. Men nu, hvor der med ny teknologi er kommet længere rækkevidde på batterierne, kan de længere regionale busruter også være med. Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

”Den første regionale el-bus er en milepæl for Region Sjælland og et vigtigt skridt for den grønne omstilling. Ved at gå fra diesel til el sænker vi udledningen af CO2 markant. Jeg glæder mig samtidig over, at det bliver en både mere behagelig og støjsvag oplevelse for passagerne. Vi har endnu større ambitioner, og derfor har vi i regionsrådet netop vedtaget, at vi skal have flere regionale el-busser i Region Sjælland,” siger Heino Knudsen, der er regionsrådsformand i Region Sjælland.

Mere miljøvenlige busser

Omkring 1.300.000 passagerer benytter årligt de ni dieselbusser på de tre buslinjer, der nu skifter til el. El-busser har ingen CO2-udledning, så med omstillingen af linjerne reduceres CO2-udledningen med over 1.000 tons årligt, svarende til den årlige udledning fra ca. 440 dieselbiler, skriver Region Hovedstaden.

Derudover støjer el-busserne væsentligt mindre end konventionelle dieselbusser, og de giver ingen luftforurening i nærmiljøet. Derfor er omstillingen ikke blot god for klimaet, men også for miljøet i byerne, hvor luften vil være renere og støjen mindre.

”Den grønne omstilling er en af vor tids vigtigste udfordringer, og med de første buslinjer på el får vi nu sat fart på omstillingen af den kollektive trafik i Region Hovedstaden. Det er virkelig en god nyhed, og faktisk kommer der endnu flere elbusser. Vi regner med, at vi kan omstille fire buslinjer allerede til næste år,” siger Lars Gaardhøj, regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden og Region Sjælland har fået tilskud fra den statslige pulje ”Grøn buspulje til regionale busser og øer” til omstillingen.

El-busserne tages i brug søndag d. 11. december 2022, og allerede til næste år tager omstilles yderligere seks buslinjer i Region Hovedstaden og Region Sjælland til el.